DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

După un articol de Andy Rowell, în limba engleză, publicat în revista EcoWatch. Traducere și adaptare: Marius Lazăr.

Timp de aproape două decenii, cercetătorul pasionat Kert Davies, i-a vânat pe cei care neagă schimbările climatice și le-a expus legăturile cu industria combustibililor fosili.

Davies, care a condus Departamentul de Cercetare al Greenpeace din SUA, a dezvoltat site-ul Secretele Exxon acum 10 ani (prin care sunt dezvăluite numele celor care au fost finanțați de această firmă, n.tr.), care a scos la lumină multe din aceste legături. Acesta rămâne și astăzi un instrument neprețuit.

climatedeny650

Documentele dezvăluite de Kert Davies și Greenpeace arată pur și simplu câți bani a primit Soon (în imagine) de la Exxon Mobil, Southern Company, American Petroleum Institute (API- Institutul American de Petrol) și Donors Trust (Trustul Donatorilor), care este o fundație secretă condusă de frații ultra-conservatori Koch. Și totalul se ridică la uluitoarea sumă de 1.25 milioane de dolari, în ultimii 14 ani. Sursa foto: Ecowatch

Anul trecut, Davies a decis să plece de la Greenpeace și a pus bazele Centrului de Investigații Climatice, a cărui sarcină este să „monitorizeze indivizii, corporațiile, asociațiile profesionale, organizațiile politice și grupurile vizibile care lucrează pentru a întârzia implementarea energiei sănătoase și a politicilor de mediu care sunt necesare în fața crizei de mediu aflată în desfășurare.”

Pentru oricine a urmărit cum scepticii schimbărilor climatice au distorsionat dezbaterea asupra științei care studiază schimbările climatice, sunt câteva nume cheie pe listă. Și unul dintre acestea este Wei-Hock Soon, mai cunoscut ca Willie Soon, un astrofizician de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Săptămâna trecută (articolul de față a fost publicat pe 23 februarie 2015, n.tr.) scriam despre programul ”halatelor albe” al celor de la Philip Morris, și cum strategia industriei de tutun de a folosi oameni de știință pentru a-și promova mesajul a fost copiată de industria de petrol.

Soon este ”halatul alb” perfect pentru industria combustibililor fosili și pentru cei care vor să nege sau să întârzie acțiunile legate de schimbările climatice, pentru că el crede că schimbarea climatică nu este cauzată de combustibilii fosili ci de soare.

Aceste vederi înseamnă că Soon a fost un bun valoros pentru industria combustibililor fosili și republicanii care neagă schimbările climatice.

El are conexiuni stabilite de mult timp cu think thankuri (grupuri de concepție și gândire, n.tr.) ale celor care neagă schimbările climatice, din SUA, precum Institutul Heartland. Într-adevăr, la ultima conferință de anul trecut a scepticilor climatici, condusă de Heartland, Soon a fost unul dintre cei trei sceptici căruia i s-a dat un premiu pentru că ”a spus adevărul către autorități, a dat informații din interior, și a apărat știința.”

Nimic, se pare, nu poate fi mai departe de adevăr. Puternica industrie a combustibililor fosili este cea care a încercat să submineze – nu să apere – știința.

Am știut de ani de zile că Soon a luat banii industriei de combustibili fosili, dar suma exactă a rămas mereu un mister.

Și acum documentele scoase la iveală de Davies și Greenpeace arată pur și simplu câte fonduri a primit Soon de la Exxon Mobil, Southern Company, American Petroleum Institute (API- Institutul American de Petrol) și Donors Trust (Trustul Donatorilor), care este o fundație secretă condusă de frații ultra-conservatori Koch. Și totalul se ridică la uluitoarea sumă de 1.25 milioane de dolari, în ultimii 14 ani.

Cel mai mare donator a fost Southern Company, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică ai Americii, care se bazează în cea mai mare parte pe murdarul cărbune pentru centralele sale electrice.

Strategia a fost simplă. Să-l angajeze pe Soon să sădească îndoiala în ceea ce privește schimbările climatice. ”Ce se vede este continuarea unei campanii de lungă durată a unor companii și interese specifice din industria combustibililor fosili, pentru a submina consensul științific privind schimbările climatice,” argumentează Davies.

Davies adaugă: ”Întrebarea aici este de fapt: ‘Ce au văzut API, Exxon Mobil, Southern Company și Charles Koch în Willie Soon? Ce au primit pentru suma de peste 1 milion de dolari?’ El întreabă: ”Au sperat ei pur și simplu că el urma să cerceteze ce anume ar fi stricat consensul? Sau era prea ispititor faptul de a putea cumpăra practic sigla Harvard-Smithsonian?”

Și mai îngrijorător, documentele sugerează deasemenea că Soon și-a ”ascuns nepotrivit sursele sale de finanțare” de revistele științifice, în contradicție cu regulile acestora.

Conform ziarului New York Times, care a scos la iveală povestea, cel puțin 11 articole publicate de Soon din 2008, au omis dezvăluirea surselor sale de finanțare, ”și în cel puțin opt din aceste cazuri, se pare că el a încălcat regulile etice ale revistelor în care și-a publicat lucrările.”

” [Southern] company îl plătea să scrie articole științifice dublu-recenzate (peer-reviewed) și acea relație nu a fost recunoscută în literatura de specialitate,” argumentează Davies.

Greenpeace a scris acum Serviciului de Venituri Interne al SUA (U.S. Internal Revenue Service) și Congresului, argumentând că Soon e posibil să fi folosit în mod greșit fonduri de la fundația Koch, încercând să influențeze legislația.

În acest timp, Soon a negat mereu că finanțarea sa de către industrie îi influențează munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930