DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

stop fracking

Un raport important pentru viitorul Europei și pentru sănătatea ta

În data de 7 mai, Comisia pentru Energie, Cercetare și Industie a Parlamentului European va vota asupra unui raport prin care se dorește ca Parlamentul European să dea un mandat în alb Uniunii Energetice Europene, un proiect propus anul trecut de Polonia, prin Donald Tusk, pe atunci prim-ministru, actualmente Președinte al Consiliului European, poziție din care urmărește transformarea acestui deziderat politic într-o prioritate zero a mandatului său. Raportul, intitulat „Strategia Europeană privind Securitatea Energetică” (2014/2153 (INI)), a fost elaborat de europarlamentarul lituanian Algirdas Saudargas, de la Grupul Popularilor Europeni, grupul cu cei mai mulți suporteri al fracturării hidraulice și al hidrocarburilor fosile (din care face parte și fostul PDL, actual PNL nou).

Raportul, în forma propusă de lituanianul cu nume predestinat, Saudargas, este menit să sprijine necondiționat ideea Uniunii Energetice Europene, în forma propusă inițial de Donald Tusk, bazată pe gaz de șist importat din SUA, dar și produs în cadrul Uniunii Europene, precum și pe resursele de cărbune (folosit inclusiv pentru extragerea de gaz neconvențional prin fracturarea hidraulică sau prin gazeificarea subterană a cărbunelui, un procedeu cu efecte extrem de grave asupra mediului, la fel ca și fracturarea hidraulică), și care acordă o importanță mult prea redusă energiei obținute din resurse regenerabile curate. 

Raportul a primit peste 800 de amendamente, printre care două, susțin introducerea unui moratoriu asupra fracturării hidraulice în Uniunea Europeană.

Ce putem face

Deși în Comisia PE pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European avem, din cei 5 membri (doi permanenți și trei supleanți), cel puțin trei susținători ai fracturării hidraulice:

– Dan Nica (membru permanent, susținător deschis), care s-a declarat pentru explatarea gazelor de șist într-o discuție avută personal la Parlamentul European, pe 1 octombrie 2014.

– Adina Vălean (membru permanent, suținător probabil), soția lui Crin Antonescu (el însuși declarat susținător al fracturării hidraulice),  cunoscută pentru votul ei împotriva interzicerii cianurării în Europa.

– Marian Jean Marinescu (susținător deshis), care s-a deplasat alături de Teodor Stolojan la Pungești, în campania pentru alegerile europarlamentare, unde s-a întâlnit cu primarul Mircia Vlasă.

Despre ceilalți doi, Sorin Moisă, de la PSD și Mihai Țurcanu, de la PNL, care a preluat mandatul lui Eduard Hellvig, ambii membri supleanți, nu se cunosc amănunte despre pozițiile lor vizavi de exploatarea gazelor de șist, însă se așteaptă să urmeze linia de partid la votul din 7 mai.

Cu toate acestea, este totuși necesar să folosim acest moment pentru a le transmite, alături de alte sute de mii de europeni, faptul că cetățenii României nu văd în viitorul energetic al Europei și al României un viitor fracturat, ci unul cu energii curate, regenerabile, pentru a ne face clar mesajul către acești politicieni care nu par să ne reprezinte interesele.

Există două metode de a transmite acest mesaj europarlamentarilor romani din comisia ITRE, puteți alege una din ele:

1. Completați formularul din linkul de aici al Food and Water Watch cu datele dvs., după care, în momentul în care apare textul în engleză al scrisorii, îl înlocuiți în fereastra apărută cu scrisoarea de mai jos, (adaptată după scrisoarea formulată de Food And Water Watch), adresată membrilor români ai comisiei de Industrie, Cercetare și Energie a PE. Aceasta se va transmite automat celor 5 membri români ai acestei comisii. (lista aceasta este neactualizată, avându-l pe Eduard Hellvig, în loc de Mihai Turcanu, la destinatari)

2. Transmiteți scrisoarea de mai jos la următoarele adrese de email, pe care le puteți copia ca atare: adinaioana.valean@europarl.europa.eu; dan.nica@europarl.europa.eu; marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu; sorin.moisa@europarl.europa.eu;

(Mihai Țurcanu nu are încă adresa de email afișată pe site-ul Parlamentului European, după peste o lună de la validarea sa în locul ui Eduard Hellvig. )

Iată textul scrisorii, de introdus în ambele variante (bineînțeles, orice personalizare este binevenită, deoarece din practică știm că europarlamentarii nu prea citesc mesajele repetitive):

Stimate membru al Parlamentului European, 

Pe 7 mai, Comitetul ITRE va vota asupra proiectului de raport asupra Strategiei Europene privind Securitatea Energetică, (2014/2153(INI)), avându-l ca raportor pe colegul dvs. Algirdas Saudargas (de la PPE).

Câteva din clauzele din raportul domului Saudargas – în special nr. 16 i 18 – sunt neclare în privința definiției „surselor indigene de energie” sau a „oricăror surse de energie”, ceea ce ne îndreptățește să credem că ele se referă inclusiv la hidrocarburile fosile neconvenționale, respectiv petrol și gaze de șist etc.

Peste 800 de amendamente au fost depuse pentru a îmbunătăți acest raport inițial. Printre acestea, două dintre ele, amendamentul 366 și 415, sunt cruciale pentru mișcarea cetățenească europeană împotriva fracturării hidraulice, din ce în ce mai puternică și reprezentată în toate statele UE cu planuri în acest sens. Aceste amendamente specifică faptul că hidrocarburile fosile neconvenționale precum gazele de șist și folosirea a scară largă a fracturării hidraulice nu trebuie să joace niciun rol în strategia energetică a UE și în noua Uniune Energetică. 

Amendamentele nr. 366 și 415 solicită un moratoriu privind fracturarea hidraulică la nivel european, așa cum au deja Franța, Bulgaria, Cehia, statul New York și alte state din SUA și unele provincii din Canada, unde s-a constatat un impact multiplu și extrem de puternic asupra mediului și sănătății publice, încă necunoscut pe deplin:

Pe baza principiului precauției și în baza principiului acțiunilor preventive, având în vedere riscurile multiple și impactul negativ asupra sănătății publice, mediului și schimbărilor climatice ale fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale (pe baza studiilor științifice multiple pe care le găsiți sintetizate aici), precum și datorită lacunelor legislative identificate în legislația de mediu a UE, încă neadresate de legislația comunitară, privind activitățile de dezvoltare a gazelor de șist, solicită Statelor Membre să nu autorizeze nicio nouă operațiune de fracturare hidraulică pe teritoriul său. 

Și amendamentul 394 avertizează asupra impactului negativ asupra sănătății publice, mediului și schimbărilor climatice ale fracturării hidraulice, dar și specifică faptul că gazele de șist, dacă ar fi  exploatate pe teritoriul UE, ar avea un rol marginal asupra mixului energetic al Uniunii. 

Vă rugăm, așadar, să votați pozitiv asupra acestor amendamente, arătând că vă pasă de viitorul cetățenolor României și al Uniunii Europene, dar și al planetei, în general, în condițiile în care din ce în ce mai mulți cercetători subliniază că este necesar ca 75% din hidrocarburi trebuie să rămână neexploatate, pentru a avea șanse de menținere a încălzirii globale sub cele 2 grade Celsius, temperatură de la care impactul schimbărilor climatice asupra Terrei devine extrem de periculos, catastrofal.

Singurele soluții pentru rezolvarea problemelor energetice ale Uniunii Europene țin de creșterea eficienței energetice a clădirilor ș investiția în energiile regenerabile curate. 

În România, precum știți, comunitățile locale se opun și se vor opune în continuare prin toate mijloacele posibile gazelor de șist și tuturor proiectelor energetice periculoase pentru mediu. Dovediți că sunteți un europarlamentar responsabil și fiți alături de cetățenii României în lupta împotriva acestei iluzorii și extrem de periculoase soluții la criza energetică a UE (cu care România nu se confruntă și nu se va confrunta, după cum știți foarte bine, în următorii ani, fiind una din cele mai independente energetic state din UE)! 

Vom urmări cu interes rezultatele votului, alături de alte zeci de mii de cetățeni români și europeni!

Ce pericole pentru România din realizarea Uniunii Energetice Europene

Pentru România, țara europeană cu cea mai mare independență energetică, raportat la numărul de locuitori (devansată fiind doar de Danemarca și Estonia, țări cu populații mici și necesar redus de energie), realizarea Uniunii Energetice Europene va însemna condamnarea țării la statutul de țară producătoare de energie pentru restul Europei Centrale și de Est, care nu stă nici pe departe atât de bine precum România.

Bineînțeles că vizat este mai ales segmentul producției de hidrocarburi neconvenționale (gaze și petrol de șist, gaze din stratele de cărbuni, gaze obținute prin arderea subterană a cărbunelui), dar și convenționale (petrol, cărbune și gaze), toate cu potențial extrem de ridicat de poluare, în special cele din resursele neconvenționale, care amenință viitorul cetățenilor României și al copiilor noștri.

Bineînțeles, beneficiile acestui boom dorit al hidrocarburilor neconvenționale în România nu se vor resimți decât în buzunarele companiilor exploatatoare de resurse, ele nelăsând mai nimic la bugetul de stat (a se vedea propunerea de modificare a Legii petrolului, prin care se dorește tăierea redevențelor), iar resursele extrase în exces fiind exportate direct pe alte piețe regionale. În urmă acestor exploatări va rămâne o poluare extremă și iremediabilă a apei, solurilor și aerului, așa cum se întâmplă deja în SUA, Canada, Australia, Argentina, China, țări unde deja se folosește această tehnologie criminală pentru mediu și om.

 

 

2 răspunsuri la Spune europarlamentarilor români că viitorul energetic al Europei nu poate fi fracturarea hidraulică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930