DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

headshotIEA chief: Only a decade left in US shale oil boom

The Christian Science Monitor, 28.02.2014

O creştere bruscă a producţiei de gaz natural și petrol a Statelor Unite, a adus speranţe în privinţa securităţii energetice Nord Americane, dar această creştere va atinge o fază de platou şi va fi dificil de reprodus în altă parte, spune Maria van der Hoeven, şeful executiv al Agenţiei Internaţionale de Energie (International Energy Agency) într-un interviu acordat publicaţiei Monitor.

Statele unite sunt foarte bogate în hidrocarburi, rezultatul geologiei de calitate, preţurilor  favorabile, unui climat de reglementare şi investiţional favorabil şi inovaţiei tehnologice. Dar avântul energetic al S.U.A. este temporar, şi nu este ușor de reprodus în alte părţi ale lumii, spune Maria van der Hoeven, şeful executiv al Agenţiei Internaţionale de Energie (International Energy Agency) cu sediul la Paris, într-un interviu acordat revistei The Christian Science Monitor. Iată câteva fragmente editate:

Întrebare: Industria energetică a suferit o revoluţie în ceea ce privește tehnicile de forare, care a deschis calea unor cantităţi vaste de resurse, aşa numitele gaze şist și petrol necovenţional (tight oil), în mod special în America de Nord. Este această promisiune a gazului şi petrolului neconvenţional exagerată? sonda scutelnici

Răspuns: Revoluţia petrolului neconvenţional din Statele Unite schimbă harta geografică a schimbului de petrol. Dar noi de asemenea am menţionat (într-o analiză AIE) că această creștere nu va dura – că va atinge o fază de platou, și apoi se va aplatiza și va suferi un declin. Asta înseamnă că începând cu 2025, Arabia Saudită şi Golful vor reveni din nou. Din cauza modificării hărții schimbului de petrol, acest petrol va merge aproape complet către Asia – China, India, Coreea și Japonia. Există anumiţi oameni care chiar cred că pot reproduce avântul de gaze de şist al Statele Unite. Nu este aşa uşor.Proprietatea asupra pământului și a resurselor merg împreună aici în Statele Unite – singura ţară în care există aşa ceva. De asemenea este vorba de a avea industria de gaz potrivită, cunoştinţele potrivite, infrastructura adecvată, apa, competenţele umane, informaţia geologică etc. Şi geologia în această parte a lumii, în mod special unde se află gazul de şist, este destul de diferită de Ucraina sau Polonia. Poţi să înveţi de aici, dar nu este un copy/paste. Marea Britanie îşi schimbă atitudinea faţă de gazul de şist. China dorește să exploateze gazul ei de şist, dar se află într-o zonă foarte uscată a ţării. Africa de Sud îşi caută resursele proprii de gaze de şist. Este drept că există mult gaz de şist în lume, dar nu este uşor accesibil cum a fost în Statele Unite.

Articolul intergral, în limba engleză, poate fi consultat aici pe The Christian Science Monitor

Traducere din limba engleză: Petru Madalin Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930