DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

Obama-Smoking-Frack-PipeTraducerea in romana a scrisorii adresate de 1000 de specialisti in sanatate (medici, asistente medicale, oameni de stiinta in domeniul sanatatii publice etc.) presedintelui Obama si mai multor guvernatori de state federale, precum si Ministrilor sanatatii.
Varianta originala a scrisorii aici:

http://www.indybay.org/uploads/2014/02/21/compiled_hp_letters_to_president_obama.2.20.14.pdf

(Multumiri pt traducere Corina Stirb Cooper)

Hai să protejăm sănătatea Americii de fracturare hidraulică

20 februarie 2014

Dragă domnule președinte Obama,

Ca medici, asistente medicale, cercetători și alți profesioniști din domeniul sănătății publice, suntem profund îngrijorați de volumul mare de activități de fracturare hidraulică (fracking) și de amenințarea în creștere la adresa sănătății publice și a mediului. Prin operațiunile de fracking (exemplu, ciclul complet de operații de extracție, nu numai tehnica de fracturare) se injectează amestecuri complexe de substanțe chimice toxice adânc sub pământ, fapt care generează milioane de litri de apă toxică, adesea contaminată cu toxine radioactive, cauzatoare de cancer și de alte boli; se eliberează compuși chimici toxici în aerul pe care-l respirăm și contribuie în mod semnificativ la modificarea climei. Fiecare dintre aceste amenințări aduce mari prejudicii, incluzând:

– Operațiunile de fracking au contaminat sursele de apă potabilă din Pennsylvania până în New Mexico;

– Pierderile și răspândirea fluidului de fracturare, care adesea conține carcinogeni cunoscuți (ex. benzen) și substanțe care afectează sistemul endocrin au poluat râurile și pârâurile. Alți contaminanți au ajuns în izvoarele din zonele locuite. Apă contaminată conținând metale grele (plumb, arsenic) și materiale radioactive (radon, uraniu) a ajuns din sutele de puțuri de fracturare în pânza freatică.

– Contaminanții aerului eliberați în cadrul operațiunilor de fracturare includ compuși organici volatili (VOC); unii dintre ei sunt carcinogeni, iar alții îmbolnăvesc ficatul, rinichii și sistemul nervos central. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado, Școala de Sănătate Publică, au constatat că oamenii care locuiesc la un kilometru de puțurile de fracturare prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer decât cei care locuiesc mai departe.

– Există un număr în creștere de cazuri documentate de persoane care suferă de diferite boli acute și cronice, ca efect al faptului că locuiesc aproape de locurile în care se desfășoară operațiuni de fracturare, incluzând vomă, eczeme, amețeli, dureri de cap și sângerări nazale. Medicii care au cercetat aceste dosare medicale au numit aceste boli a fiind doar “vârful aisbergului” al impactului fracturării hidraulice asupra sănătății;

– Operațiunile de fracturare eliberează în aer cantități semnificative de poluanți cauzatori de încalzire globală. Metanul, despre care oamenii de știință spun că e de 86 de ori mai potent decât carbonul ca gaz de seră, este eliberat la puțurile de exploatare a petrolului și gazului de șist, atât în timpul procesării, cât și în timpul transmisiei și distribuției gazului. Încălzirea globală prezintă o amenințare majoră la adresa sănătății umane, via valuri de căldură, manifestări extreme ale vremii, inundații, contaminarea apei, creșterea nivelului mărilor, expansiunea bolilor transmise de insecte, înrăutățirea calității aerului, afectarea culturilor agricole, instabilitate socială și conflicte;

Având în vedere toate aceste efecte dezastruoase, răspunsul prudent și precaut ar fi stoparea fracturării hidraulice. În loc de asta, industria petrolieră și extractivă caută să extindă fracturarea hidraulică într-un ritm frenetic, chiar și în zonele care oferă apă de băut pentru milioane de americani.

În lumina acestor constatări, vă sugerăm să luați două măsuri imediate ca să protejați familiile și comunitățile afectate de fracking: întâi, cereți închiderea portițelor legislative care exceptează frackingul de la prevederile legale privind sănătatea publică și sănătatea mediului în națiunea americană, incluzând Actul pentru Apă Curată, Actul pentru Aer Curat și legile pentru reziduuri periculoase. Doi, luați act de recomandările comitetului consultativ al administrației prezidențiale privind frackingul și declarați zonele care reprezintă depozite de apă potabilă pentru milioane de americani ca zone sensibile, și nu permiteți desfășurarea frackingului în ele.

Lăsată la voia întâmplării, activitatea de fracturare hidraulică în volum mare și pe suprafețe întinse ar putea ajunge în curând să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice și a mediului cu care ne-am confruntat în decursul unei generații.

Vă cerem să treceți la acțiune chiar acum.

Cu sinceritate,

Lista de 1000 de semnături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930