DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

După un articol Food and Water Europe, de Geert Decock, disponibil aici (EN).

Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr.

O informare scurtă! Unor Membri ai Parlamentului European (MEP) li s-a dat oportunitatea de a lua o poziție clară asupra fracturării, pe 7 mai. Ei puteau vota în favoarea sau împotriva unui amendament (nr.366), care făcea apel la un moratoriu imediat asupra fracturării în UE, îndemnând Statele Membre să nu autorizeze niciun fel operații de fracturare hidraulică neconvențională în UE. Suntem încântați să anunțăm că – din cei 60 de membri ai Comitetului pentru Industrie, Cercetare și Energie al Parlamentului European – jumătate dintre ei (30!) au votat în favoarea acestui amendament.

Sursa foto: www.foodandwatereurope

Sursa foto: www.foodandwatereurope

Acesta este cel mai apropiat punct la care mișcarea de stopare a fracturării a ajuns, în a obține un sprijin din partea unei instituții a Uniunii Europene de a susține un moratoriu, și arată că sprijinul politic pentru fracturare și gaze de șist în Parlamentul European se clatină. Și acesta este comitetul de Industrie al Parlamentului, care de obicei este în favoarea ”afacerii” – și prin afacere ne referim la Afacere Mare precum la cea de Petrol și Gaze.

Votul a avut loc după luni de dezbateri despre cele 800 de amendamente care au fost introduse pentru a schimba schița raportului inițial al parlamentarului Algirdas Saudargas. Au fost atâtea amendamente, pentru că Dl. Saudargas scrisese un raport care era foarte vag pe multe chestiuni. Să nu facem greșeli, totuși; această ambiguitate lucrează foarte mult în favoarea statu-quo-ului și a industriilor bine-așezate, precum cele de utilitate largă, companiile de petrol și gaze și sectorul nuclear, printre altele. O secțiune a raportului a subliniat că o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea surselor autohtone de energie ar trebui mai departe promovată în UE; o alta a remarcat faptul că orice sursă de energie care ar putea contribui la securitatea energetică în Uniune ar trebui luată în considerare și dezvoltată respectând în totalitate cerințele de mediu.

Regenerabilele sunt incluse la ”surse autohtone de energie.” Dar la fel sunt și cărbunele, petrolul și gazele. Introducerea termenului de ”surse autohtone de energie” este un truc al Marilor Companii de Petrol și Gaze pentru a deplasa atenția de la regenerabile și a încadra discuțiile politice de la Bruxelles în așa fel încât combustibilii fosili să fie discutați pe picior de egalitate cu regenerabilele.

Din fericire, unii membri ai Parlamentului European (precum Javor, Van Brempt, Werner, Cabezón Ruiz, Rodríguez-Piñero Fernández și Krehl), au văzut acest pericol și au introdus un amendament în favoarea unui moratoriu imediat asupra fracturării, pentru a face clar faptul că fracturarea pentru gaze de șist nu poate face parte din aceste așa-zise ”surse autohtone de energie.”

Suntem de asemenea fericiți să aducem la cunoștință faptul că toate celelalte amendamente care căutau să promoveze explicit gazele de șist și alte surse de petrol și gaze neconvenționale nu au reușit să intre în raportul final. Asta arată că fracturarea pentru gaze de șist rămâne profund nepopulară. Gazele de șist sau fracturarea nu pot nici măcar să fie numite în clar, ci au nevoie să fie acoperite de noțiuni vagi precum ”surse autohtone de energie.” Fracturarea este un cuvânt murdar. Și intenționăm să îl păstrăm așa!

Mulțumiri sutelor de cetățeni europeni (747, mai exact) care au răspuns la acțiunea noastră online și au scris către 104 MEP, cerându-le sprijin pentru un moratoriu asupra fracturării. Acest vot a arătat că sprijinul vostru pentru campania noastră de a interzice fracturarea în UE face diferența. Rămâneți pe recepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930