DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

Fermieri polonezi ară un câmp cu grâu în fața unui puț de explorare a gazelor de șist  în satul din Polonia de est, Grzebowilk.  Fotograf: Janek Skarzynski/AFP/Getty Images

Fermieri polonezi ară un câmp cu grâu în fața unui puț de explorare a gazelor de șist în satul din Polonia de est, Grzebowilk.
Fotograf: Janek Skarzynski/AFP/Getty Images

Mult lăudata revoluție a gazelor de șist ar mai putea dura încă șase ani, întrucât companii străine de petrol și gaz și-au abandonat planurile de explorare, acuzând hățișul birocratic și climatul de afaceri ostil.

Statul polonez a visat că că gazul de șist îi va oferi și o alternativă la gazul rusesc, dar și ca o gură de aer pentru încasările bugetare.
Companii de talie mondială precum Exxon Mobil și ConocoPhillips au dat năvală în Polonia, ca și în România, au pus mâna pe concesiuni și au transformat Polonia în cea mai mare piață din Europa, după numărul de puțuri forate.
Însă rezultatele  puțurilor forate nu au reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor companiilor și multe companii au devenit nerăbdătoare cu reglementările și cu cauzele lor, pe care directorii companiilor le văd ca fiind principala cauză a stingerii speranțelor lor.

Din cele 11 companii care au investit în piața de gaze de șist în ultimii ani, șapte au abandonat piața poloneză, după ce au cheltuit peste 600 de milioane de euro.

În acest context, companiile de stat poloneze cum ar fi PKN Orlen, Lotos și PGNiG, cu sprijin legislativ și financiar din partea guvernului, precum și o alte companii globale cu capital, au rămas așteptând să li se schimbe norocul.
“Ne-am dat toată silința. Am ajuns în punctul la care nu mai are rost să mai continuăm. Am demonstrat că există ceva potențial de gaze de șist, dar compania noastră nu compania noastră nu mai poate justifica investiția de capital nou pe baza rezultatelor de până acum” spune Kamlesh Parmar, director executiv al companiei britanice 3Legs Resources, care s-a retras din Polonia în septembrie.
“Va dura mai mult și va costa mult mai mulți bani decât își pot imagina majoritatea oamenilor. Operatorii care continuă vor trebui să aibă bani și răbdare pentru a acorda șanse de câștig proiectelor lor.”

Retragerea continuă de investitori și exploratori și dezamăgirea din ce în ce mai mare legată de perspectivele de gaze de șist din Polonia nu sunt ajutate nici de scăderea prețurilor la petrol la nivel mondial, care a scăzut credibilitatea financiară a hidrocarburilor, chiar și pe piețele deja dezvoltate ale petrolului și gazului de șist, cum ar fi SUA.

Ministerul mediului din Polonia, care reglementează industria, spune că vor trebui să aștepte până în 2020 până Polonia va începe șă livreze gaz de șist comercial la niveluri ale profitului similare cu cele din SUA.
Conducând printre câmpii și păduri la 80 de km distanță de Gdansk, pe coasta de nord a Mării Baltice, este ușor să ratezi loculo de naștere al visului polonez al gazelor de șist.

Două capete de sonde, abia vizibile din șosea, în mijlocul unui câmp larg, marchează locul primelor puțuri verticale și orizontale pentru gaze de șist. Forate de 3Legs în 2010 și în 2011, puțurile au produs ceva gaz, dar nu îndeajuns pentru a începe producția comercială.

Parmar spune că birocrația, care înseamnă până la 18 luni pentru a primi permisiunea de a începe forajul, a corodat finanțele companiei precum și dorința sa de a investi în noi puțuri. “Aceste întârzieri blochează investițiile” spune el. În luna septembrie 2014, 3Legs și-a vândut concesiunile către ConocoPhillips, și și-a încheiat operațiunile în Polonia, alăturându-se companiilor Total, ENI, ExxonMobil, Marathon și altor două companii străine.

Ministerul Mediului susține că se lucrează la scurtarea timpului de decizie privind forajele.“Dar nu e chiar așa ușor, e geologie. Ia ani de zile. Trebuie să tragem aer în piept și să lăsăm investitorii să își facă treaba. ” spune Pawel Mikusek, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.

Un investitor care nu și-a pierdut speranța este compania irlandeză San Leon Energy, care are concesiuni în Polonia. “Au fost moment când a fost foarte frustrant, foarte birocratic, însă asta s-s schimbat. Guvernul ne sprijină foarte mult,” spune directorul companiei, Oisin Fanning. “Se va găsi gaz de șist, și va curge în Polonia.”

În 2011, estimările rezervelor de gaz de șist polonez se situau la  5.3 trilioane de mc,  cât să asigure necesarul intern pentru 300 de ani. Guvernul vorbea de crearea unui fond suveran de investiții cu banii obținuți din exploatarea gazelor de șist, care să concureze cu cel norvegian.

Astăzi, ministerul estimează că țara are o rezervă de gaze pentru 55 de ani, de vreo 6 ori mai mică decât în 2011. Dar asta doar dacă gazul va fi extras! Până acum au fost forate 66 de puțuri, conform guvernului (n.red,: activiștii polonezi susțin că au fost forate în jur de 100 de puțuri, din care 60 au fost fracturate hidraulic în faza de explorare) Niciunul din ele nu produce, însă, gaz în cantități viabile comercial. Se pare că rezervele au fost mult supraestimate. Pentru România, estimările inițiale au fost de 100 de ani,  iar estimările se reduc, în urma forajelor experimentale, cu același procent ca în Polonia, am putea să ajungem la estimări ale resurselor de doar 15-17 ani.

În prezent, cele mai decise companii sunt companiile poloneze de stat, care au și resurse financiare, dar care trebuie încă să deprindă know-how-ul necesar. Intenția nor este aceea de a dezvolta gazele de șist în ritmul propriu, decât să aibă această mentalitate a goanei după aur, prezentră acum câțiva ani.” Acest lucru demontează mitul conform căruia doar companiile americane sau străine sunt intereste de industria de fracturare. De altfel, și Romgaz a anunțat că este interesată de gazele de șist, însă intransparența totală a acestor companii ne împiedică să știm dacă sau câte puțuri de explorare au forat. Este foarte probabil ca și Romgaz și OMV Petrom să urmărească aceeași strategie, deoarece au resurse financiare, precum și relații administrative care le permit un proces de avizare fără probleme.

În Polonia, o nouă lege a hidrocarburilor, al cărui proces de elaborare și avizare a durat doi ani, a fost adoptată în august 2014, într-o încercare de a simplifica procesul de reglementare pentru extragerea gazelor de șist, iar ministerul mediului se laudă că și-a mărit echipa care se ocupă cu aplicațiile pentru foraj de la 3 persoane în 2012, la 10. Spre deosebire de România, avizarea proiectelor de foraj se face la nivel central, spre deosebire de România, unde decizia este luată la nivel județean, cu termene extrem de scurte, pe fast-forward.

ConocoPhillips, care a investit în industria de gaz de șist poloneză, alături de 3Legs în 2009, spune că încă se află în perioada de evaluare pentru a determina previziunile concesiunilor lor în Polonia.   Compania “continuă să facă lobby pentru modificări legislative care promovează investițiile, protejând, în același timp, și interesele poloneze”,susține purtătorul lor de cuvânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930