DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

20 Martie 2014, Eco Watch

Articol tradus de Mihaela Gyori

Cu puțin înaintea răsăritului de soare, activiștii de mediu, alături de Marcellus Shale Earth First!, locuitori din Pennsylvania și studenți au încercat să oprească operațiunea de fracturare hidraulică a companiei Anadarko, ce trebuia să se desfășoare în Pădurea de Stat Tiadaghton. Protestatarii au blocat singurul drum de acces către locația de amplasament a unei sonde, legându-se de bucăți de ciment și astfel împiedicând accesul muncitorilor către locația spre care se îndreptau pentru operațiunile de fracturare. Aproximativ pe la aceeași oră, poliția a încătușat deja cel puțin doi oameni și a mai îndepărtat încă un om din bariera umană. Protestatarii cer oprirea imediată a tuturor planurilor noi de forare pe terenurile publice din Pennsylvania.

protest pennsylvania

Toți cei ce alcătuiau bariera umana au fost îndepărtați după 4 ore. O mișcare de solidaritate cu aceștia s-a ținut și în fața birourilor corporației Anadarko din Williamsport, PA. Drept de autor foto: Tom Jefferson /Marcellus Shale Earth First.

„Terenurile publice din Pennsylvania sunt ale tuturor locuitorilor din acest stat” a spus Michael Badges-Canning, profesor pensionar din Butler County, participant la protest. „Este obligația mea ca locuitor al Commonwealth-ului Pennsylvania și ca bunic să apăr aceasta moștenire a noastră, ce constă în zone sălbatice cu ape curate și de o frumusețe naturală, pentru ca și nepoții mei, Dougie si Lochlin, să se bucure de ea.”

Guvernatorul Corbett a emis recent un ordin executiv de deschidere a teritoriilor publice din Pennsylvania către practica fracturării hidraulice. În cadrul acestora sunt incluse și păduri de stat pe teritoriul cărora companiile de gaz nu au mai putut intra începând cu anul 2010, când Guvernatorul Rendell a emis un moratoriu legat de orice fel de noua închiriere. Moratoriul a fost emis ca reacție la semnalul de alarmă tras de un studiu întocmit de Departamentul de Conservare și al Resurselor Naturale din Pennsylvania, care a concluzionat că nici unul din terenurile publice nu sunt propice exploatării gazului și țițeiului fără a avea impacte serioase la suprafață. Prezenta mișcare a Guvernatorului Corbett de a anula interdicția impusă cu ani în urmă, ignoră de fapt efectele nocive pe care noile închirieri le vor crea asupra marii majorități a pădurilor foarte sensibile din Pennsylvania, inclusiv asupra acelora unde anumite specii sunt în pericol.

Exploatările propuse de Anadarko pe întinderea Clarence Mooret, parte componentă a Pădurii Loyalsock, a devenit centrul campaniei dusă de oamenii de rând în vederea apărării locurilor actualmente sălbatice care mai există pe teritoriul Pennsylvaniei. Localnicii au preluat argumentele Departamentului de Conservare și al Resurselor Naturale din Pennsylvania și protestează contra planurilor Anadarko, proteste care au dus chiar la demiterea fostului secretar al Departamentului de Conservare și al Resurselor Naturale din Pennsylvania, Richard Allan. Conform Raportului de Conformitate a Gazului și Petrolului de la Departamentul de Protecția Mediului din Pennsylvania, Anadarko a fost citat în cazul a aproximativ 250 de încălcări ale legii în ultimii cinci ani, compania plasându-se astfel în topul de 3% al companiilor ce încalcă legea în statul Pennsylvania.

„Ca locuitor al Pennsylvaniei de-o viață, simt că este datoria mea morală să îmi protejez casa de asediul malițios al unei industrii care deține un record în ceea ce privește degradarea mediului și încălcarea drepturilor omului” a spus Danielle Dietterick de la Marcellus Shale Earth First! Complicitatea Guvernatorului nostru ne demonstrează că acesta este un pion al industriei care poate sa ignore constituția statului nostru cât și dorința acelora pe care se presupune că îi reprezintă.”

frackblock pennsylvania

Locuitorii din Pennsylvania au demonstrat că nu vor renunța la oazele lor naturale fără să opună rezistență. În Iulie 2012, aproximativ 100 de militanți ai protecției mediului de la Marcelus Shale Earth First! au forțat o sondă a EQT de 70 de picioare înălțime să își suspende operațiunile timp de 12 ore, în Pădurea de Stat Moshannon. Toamna trecută studenți din aproximativ tot statul s-au alăturat în Pittsburgh, locuitorilor din Allegeny County pentru a se opune planului lui Rich Fitzgerald de a deschide parcurile statale fracturării hidraulice. Marcellus Shale Earth First a promis că va împiedica orice nouă exploatare de gaze de șist în Padurea de stat Loyalsock.

Articolul in original aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930