DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

Sursa foto: http://green.blogs.nytimes.com

Sursa foto: http://green.blogs.nytimes.com

După un articol original, în limba engleză, aici.  (Traducere și adaptare: Marius Lazăr)

Resursele de apă, tot mai solicitate…

Cetățenii din statul american Ohio încep să realizeze că forarea pentru gaze neconvenționale folosește o mare cantitate de apă, distrugându-o definitiv pentru a mai putea fi folosită în alte scopuri. Dar ceea ce poate nu știu aceștia este că puțurile de gaz și petrol din Ohio se dovedesc a fi mai puțin productive în timp, fiind necesară mai multă apă, fapt care duce la creșterea efectelor utilizării apei. Acum, de fiecare dată când un puț din bazinul Utica este fracturat în Ohio, peste 7 milioane de galoane de apă (peste 25 000 de metri cubi*), sunt necesari în medie per puț. Acest volum de apă necesar crește în mod constant pe măsură ce forările orizontale cresc în lungime. Cu cât este nevoie de mai multă apă pentru fiecare unitate de gaz și petrol produsă, cu atât apar efectele cumulative ale acestui fapt. Foarte puțină apă este reciclată de industrie pentru refolosire; cea mai mare parte a apei este pierdută pentru bazinul hidrografic, și nu numai, pentru totdeauna, fiind transformată în deșeu toxic concentrat și radioactiv.

Cifrele sunt cutremurătoare. Cu numai 691 dintre puțurile care au permis de forare dat de Departamentul pentru Resurse Naturale al statului Ohio-(ODNR în engleză; un fel de Agenție Județeană de Resurse Minerale, n.tr.), supuse tehnicii fracturării hidraulice până acum, și mult mai multe având deja permisele acordate și proiectate să fie fracturate, pierderea de apă pentru bazinul râului Ohio este așteptată să se ridice la 18.5 milioane de galoane (70 000 metri cubi) în următorii 5 ani. Sunt puține acte de reglementare care să protejeze apa din Ohio. ODNR cere doar declararea retragerilor de apă: agenția nu evaluează efectele pierderilor de apă și nu intervine pentru a proteja de impactul asupra mediului și a sănătății publice a unui asemenea nivel de consum de apă sau de contaminarea cu deșeuri industriale.

Cantatea de apă utilizată, de la estimare la realitate

Industria tinde deasemenea să subestimeze utilizarea apei în rapoartele sale către ODNR. De exemplu, în districtul Harrison, cantitatea reală de apă utilizată pentru fracturare a fost de 714. 010.470 de galoane (aprox 2 700 000 de mc), comparativ cu valoarea estimată de 587.864.044 galoane (aprox. 2 225 000 mc). Aceasta este o subestimare de 126.146.426 de galoane (aprox. 480 000 mc) doar pentru acest district. Ținând cont că în luna iunie a acestui an, 2014, erau 50 de puțuri în curs de forare, 63 deja forate și încă 82 de puțuri cu permis de forare, cantitatea de apă utilizată va fi mai mult decât dublă în districtul Harrison.

Districtul Harrison nu stă cel mai prost însă. În districtul Noble, din cele 284.523.240 de galoane (aprox. 1 100 000 mc) consumate pentru fracturare, 210.891.256 de galoane (aprox.800 000 de mc) au fost folosiți într-un singur an. Mai sunt încă 53 de permise pentru un singur exploatator, care așteaptă aprobarea tot în acest district. Un exploatator diferit a folosit 105.413.224 de galoane (aprox. 400 000 mc) pentru aceeași perioadă (martie 2013- martie 2014). Un singur puț a folosit 22.139.168 de galoane (aprox. 84 000 mc) de apă pentru a face fracturare. Încă 97.673.766 de galoane (aprox. 370 000 mc), au fost distruse prin fracturare doar în lunile iunie și iulie ale acestui an, ajungându-se astfel la 413.978.246 galoane de apă (aprox.1 600 000 mc) pierdute din sursele de apă ale unui singur district, în 14 luni.

Cifrele cresc exponențial. Retragerile estimate din Bazinul Lacului Erie au însumat 30.703.480 galoane (aprox. 115 000 mc), necesari pentru puțurile cu permis de forare. Din Bazinul Râului Ohio, 13 miliarde, 853 milioane de galoane (aprox 53 mil de mc) de apă se raportează că sunt necesare pentru fracturare. Chiar dacă această cantitate de consum de apă proaspătă este imensă, cifrele sunt cel mai probabil subestimate și cresc pe măsură ce forajele laterale cresc în lungime și mai multe puțuri sunt permise a fi forate.

Paul Rubin, un hidrogeolog din New York și consultant de mediu avertizează: ”Apele publice nu ar trebui să fie furnizate industriei de gaze. Conceptul că aceasta este o ”utilizare benefică” a acestor ape este cu adevărat greșită. Orice folosire a apelor publice care va duce în mod sigur la contaminarea pe termen lung a acviferelor, canalelor de apă și rezervoarelor de apă ale statului nu ar trebui susținute sub nici o formă, indiferent de situație. Sănătatea publică este o preocupare majoră și foarte reală.” Avertismentele lui Rubin sunt susținute de descrieri ale căilor de migrație ale fluidelor de fracturare care se intersectează cu fluxurile de apă subterană. Aceste imagini arată că apa subterană și contaminatorii industriei de gaz se mișcă încet dar sigur către acviferele și sursele noastre majore de apă, adesea mult sub miile de straturi de rocă.

Apa ”fracturată”, apă moartă…

Nu doar că fracturarea în sine consumă mari cantități de apă proaspătă, cantitatea masivă de deșeuri ce este generată în urma ei trebuie aruncată în depozite și puțuri de injecție. Pentru prima jumătate a lui 2014, puțurile de injecție din Ohio au eliminat 5.279.341 de barili (aprox.840 000 mc) de deșeuri de la operațiunile din Ohio și 4.554.747 de barili (aprox.725 000 mc) importate din alte state. Migrația constantă a fluidelor toxice de fracturare și a celor reziduale de la puțurile de injecție și de gaze amenință apa subterană și de suprafață deasemenea, în special pe cele aflate chiar sub rezervoare și pe fundul văilor unde centre populate importante s-au dezvoltat. Rezervoare precum lacurile Clendening, Leesville, Piedmont și Seneca, concesionate pentru fracturare de Districtul de Conservare a Bazinului Muskingum (MWCD, în lb.engleză) și propusa fracturare de sub Râul Ohio, ar putea cauza în timp contaminarea pe scară largă a surselor publice de apă potabilă – nu doar cu substanțe chimice toxice și radioactivitate, ci și de la sărurile concentrate conținute în reziduurile de fracturare.

Impactul este cumulativ pe măsură ce problema eliminării deșeurilor de fracturare crește. Până acum, 221.732.322 de galoane (aprox 850 000 de mc) de deșeuri de fracturare produse în Ohio și 191.299.374 de galoane (aprox 725 000 mc) din afara statului au fost eliminate, ducând la o cantitate de 413.031.696 de galoane (aprox. 1 600 000 de mc) de deșeuri toxice și radioactive de fracturare ce au fost injectați în geologia subterană a statului Ohio. Toxinele din aceste fluide vor contamina apa de care noi și nepoții noștri vom avea nevoie în viitor.

Îngrijorări că o parte din aceste deșeuri toxice rezultate în urma fracturării și a puțurilor de injecție vor migra în apele subterane și de suprafață, utilizate ca ape de băut sunt bineîntemeiate. Chiar de curând, Departamentul de Protecție a Mediului din Pennsylvania, a dat publicității informații referitoare la 243 de cazuri de contaminare a apei de izvor cauzate de fracturare, multe altele aflându-se încă sub investigații (http://thinkprogress.org/climate/2014/08/29/3477184/pennsylvania-fracking-water-contamination/)

Sursa foto: http://www.nofrackohio.com/

Fie că e vorba de scurgeri la puțurile de gaze cauzate de tubajul defectuos sau de fracturarea însăși, fapt este că procesul de fracturare hidraulică orizontală cauzează contaminarea apei. Opinia publică nu ar trebui să fie în contrariată de semantica rapoartelor publicate, creată special pentru a putea induce în eroare, diferențiindu-se doar momentul fracturării în sine în care se produce poluarea (http://abcnews.go.com/Health/wireStory/landmark- fracking-study-finds-water-pollution-25539364).

Un raport recent, dublu recenzat, afirma: ”Datele despre izotopul de gaz nobil și hidrocarbon leagă patru grupări de contaminare cu scurgerile de gaze din straturile de profunzime medie cauzate de defecțiunile la inelul de ciment, trei cu gazele de producție finală care par să sugereze tubaje de producție deficiente, și una cu o defecțiune subterană la un puț de gaze” (http://www.pnas.org/content/early/2014/09/12/1322107111). Un alt raport a concluzionat: ”Chiar și în varianta scenariului cel mai optimist, un puț individual va elibera probabil cel puțin 200 mc de lichide contaminate.” (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120806093929.htm)

Apa este o resursă limitată….

FracTracker.org continuă să adune date care arată impactul semnificativ în creștere al retragerilor de apă datorate fracturării. Rezultatele muncii lor amănunțite sunt accesibile public la adresa:http://www.fractracker.org/2013/12/water-demands , pentru analiza Bazinului și Râului Muskingum; și la adresa: http://www.fractracker.org/2013/01/ohlakes/, unde se arată lacurile din Ohio aflate în pericol. Conform declarațiilor lui Ted Auch, Ph.D, coordonator al programului FracTracker, ”Ceea ce vedem deja este o tendință care poate duce la impacturi devastatoare asupra tuturor bazinelor hidrografice. Mai întâi, ecosisteme deja fragile vor fi afectate puternic negativ, iar dacă această tendință continuă, având în vedere proiectata dezvoltare a fracturării în Ohio, nevoile umane și ale altor industrii pentru apă vor fi cel mai probabil sever afectate. Prevedem o criză regională a apei, la această rată a distrugerii.”

Utilizarea apei proaspete este în creștere. Conform lui dr. Auch, ”Creșterea în lungimea forărilor laterale este responsabilă de creșterea cu 40% a consumului de apă proaspătă, deci acum consumul de apă proaspătă a crescut de la 4.88 milioane de galoane (aprox 18 000 mc) în medie, per puț fracturat în bazinul Utica, la 7.27 milioane de galoane (aprox.27 000 mc) astăzi. Apă suplimentară este folosită pentru a crește producția puțului. Pe măsură ce utilizarea apei crește, costul acestei resurse valoroase consumate de fracturare este de doar 0.0027 din costul întregii operațiuni de fracturare. Apa este o modalitate ieftină de a crește producția – un bun la îndemână folosit de industrie fără nici o restricție, care nu reflectă absolut deloc valoarea sa reală.”

Există o cantitate foarte limitată, finită de apă proaspătă pe pământ și insuficientă dacă va fi distrusă în asemenea cantități. Lea Harper, Director General al Proiectului de Contabilizare a Apei Proaspete (www.FWAP.org), continuă să urmărească schimbările în canalele de apă din Sud Estul statului Ohio, pe măsură ce impacturile fracturării devin mai vizibile. Ea este alarmată că zona prezintă deja zone mlăștinoase degradate și pierderi ale fluxului la pâraiele de suprafață mai mici ale zonei. ”Ce avem aici este o furtună perfectă ale cărei efecte vor fi realizate când va fi prea târziu. Ce vedem sunt doar efectele de la suprafața solului, apa subterană este deasemenea captată pentru a fi vândută pentru fracturare, din izvoare private și ale corporațiilor. Efectul cumulativ al resurselor degradate de apă din cauza acestor pierderi extreme de apă, pentru un bazin hidrografic, pot fi proiectate pornind de la ceea ce vedem deja. Conductele sunt planificate să extragă din rezervoare și din râul Ohio milioane de galoane de apă proaspătă în fiecare zi pentru fracturare. În plus, apa rămasă este amenințată de contaminări ulterioare datorate scurgerilor de la puțuri, migrării substanțelor chimice în apa subterană, deversărilor și eliminărilor deliberate realizate de industrie. Dacă nu se acționează acum pentru a proteja resursele valoroase de apă proaspătă din Ohio, costurile vor urca iar oamenii se vor îmbolnăvi. Acest lucru deja se întâmplă în Pennsylvania și peste tot. Copiii noștri se vor întreba cum am putut fi atât de cruzi să le cauzăm expunerea la apă toxică și contaminată și la costurile care vor decurge de aici pentru plătitorii de taxe în vederea remedierii daunelor cauzate de industrie, dacă asta va fi măcar posibil. La fel cum e și cazul efectelor pe care le vedem acum, datorate schimbărilor climatice, acum este timpul pentru a face ceva ca să ne protejăm apa, altfel consecințele vor fi dure.”

Procurorul din Toledo, Terry Lodge a adăugat: ”Ce vedem deja este o tendință care poate devasta toate bazinele hidrografice din Ohio și de aiurea. Dacă fracturarea continuă așa cum s-a plănuit, toate celelalte utilizări ale apei – pentru industrie, agricultură, pentru susținerea vieții – vor avea foarte probabil de suferit. Ce oamenii poate că nu realizează este că fracturarea distruge apa definitiv. Miliarde și miliarde de galoane de apă proaspătă îndepărtate din circuitul apei pentru totdeauna și transformate în reziduu contaminat. Apa rămasă poate fi otrăvită dincolo de orice capacitate de a remedia. Această apă nu poate fi înlocuită niciodată. Când s-a dus, s-a dus definitiv.”

Acest comunicat de presă și informațiile care îl susțin va fi trimis tuturor membrilor Consiliului General al statului Ohio și guvernatorului Kasich, cerându-le acțiuni grabnice și hotărâte pentru a proteja resursele valoroase de apă din Ohio de utilizarea de tip folosește-și-aruncă pentru fracturare, și de impacturile cumulate ale contaminării viitoare a apei de către industrie, contaminare care deja are loc în alte state.

* Un metru cub are 1000 litri, deci înmulțiți cu 1000 cantitățile de metri cubi, dacă doriți să transformați în litri.

Mai jos aveți o ilustrare a fluxului apei subterane dintr-o zonă în care s-a realizat fracturare hidraulică:

Fluxul regional al apei subterane din zonele superioare spre văi. Chimicalele industriei de gaz și alte substanțe contaminante injectate adânc în subsol ȘI cele care se scurg atât din puțurile de gaz slab etanșeizate și din cele de petrol și gaze abandonate, vor migra în lateral și apoi în sus, înainte de a se descărca în acviferele de apă proaspătă și în văile râurilor. Faliile și fracturile intersectate de canalele laterale și/sau lărgite de fracturările repetate sunt deasemenea căi de transport importante. Substanțele chimice injectate în timpul operațiilor de fracturare de mare și mic volum și de injectare subterană a reziduurilor, pun o reală amenințare asupra calității apei subterane și a sănătății publice, la fel ca și fluidele de foraj bogate în metale, introduse forțat în formațiunile de rocă, în timpul operațiilor de forare. Sursa foto: http://fwap.org/shale-drilling-destroys-regional-water-resources/

Fluxul regional al apei subterane din zonele superioare spre văi. Chimicalele industriei de gaz și alte substanțe contaminante injectate adânc în subsol ȘI cele care se scurg atât din puțurile de gaz slab etanșeizate și din cele de petrol și gaze abandonate, vor migra în lateral și apoi în sus, înainte de a se descărca în acviferele de apă proaspătă și în văile râurilor. Faliile și fracturile intersectate de canalele laterale și/sau lărgite de fracturările repetate sunt deasemenea căi de transport importante. Substanțele chimice injectate în timpul operațiilor de fracturare de mare și mic volum și de injectare subterană a reziduurilor, pun o reală amenințare asupra calității apei subterane și a sănătății publice, la fel ca și fluidele de foraj bogate în metale, introduse forțat în formațiunile de rocă, în timpul operațiilor de forare. Sursa foto: http://fwap.org/shale-drilling-destroys-regional-water-resources/

9-25-14-Press-Release-Attachment-Groundwater-Flow-Proximal-to-Gas-Wells-A-791x1024

Fluxul apei subterane în apropierea și în josul pantei puțurilor de gaze naturale și de injecție a apei reziduale. Sursa foto: http://fwap.org/shale-drilling-destroys-regional-water-resources/

2 răspunsuri la Proiecțiile arată că întreg bazinul hidrografic din Ohio va fi afectat de fracturare

  • VINTILESCU Mircea spune:

    Foarte important este aspectul apei înmagazinate în subteran. Șisturile argiloase în care se găsește gazul de șist sunt roci impermeabile. Ca să introduci circa 80.000 mc de fluid în aceste roci înseamnă că trebuie să realizezi o cavitate cu un volum apropiat. Adică să scoți la zi din stratul subteran impermeabil circa 80.000 mc de rocă/una bucată de foraj orizontal. Aceste procese arată ceea ce nu recunosc petroliștii că de fapt se face un minerit deșănțat, în urma căruia rămân cavități neprotejate cu structuri de sprijin și rezistență care în loc de rocă sunt umplute cu fluide intens contaminate chimic, radioactiv etc. În aceste condiții, la producerea unor seisme chiar de mică intensitate, cavitatea (gaura rezultată și umplută cu fluide contaminate) se prăbușește sub greutatea straturilor geologice situate deasupra cavității, generând la suprafața solului nu numai seisme cu o accelerație mărită față de seismul inițial, dar și o instabilitate tectonică a zonei care poate pune în pericol toate construcțiile terane și subterane. Concomitent cu reașezarea straturilor geologice, tot fluidul contaminat și înmagazinat în fosta cavitate va migra brusc sau treptat spre suprafața solului contaminând totul în cale (pachete de roci permeabile, resursele de ape subterane de mare, medie și mică adâncime, cursurile de apă de suprafață împreună cu tot ecosistemul lor acvatic și nu în ultimul rând solul căruia îi distruge întreaga bonitate pentru vegetația agricolă sau naturală pe care o susține).
    O altă problemă care nu este luată în analiză o reprezintă cantitatea foarte mare de rocă (argilă șistuasă) adusă la zi circa 80.000 mc rezultată numai de la un foraj orizontal care reprezintă deșeu contaminat (periculos) și care trebuie decontaminat și depozitat undeva (unde?) în condiții de deplină siguranță. Păi acest viitor depozit de deșeuri vor scoate definitiv din circuit alte suprafețe de teren productiv.
    Numai aceste enumerări sumare arată cât de distructivă este pentru om/comunitățile umane și mediul înconjurător și de suport această tehnologie a fracturării hidraulice de mare volum, tehnologie care trebuie să fie interzisă total pe întregul glob. Cine nu conștientizează aceste pericole reale ori nu poate înțelege fenomenul riscului major, ori este un criminal la adresa umanității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930