DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

254062_117289005024392_641862_aIPOTEZE ÎNGRIJORĂTOARE
DE CE FIERBE APA DIN FÂNTÂNI ÎN LOCALITATEA IZVOARELE?

Prof. Dr. Mircea Vintilescu

„Ca hidrogeolog cu multă experiență în domeniu, am abordat de nenumărate ori problemele legate de starea calității apelor subterane din România. […]

Interesante sunt consecințele care ar putea afecta acviferele. Creșterea temperaturii apei peste valoarea normală naturală, mărește gradul de dizolvarea al mineralelor din granula de rocă de către apă și asigură o mai mare dispersie a acestora în acvifer. În aceste condiții este de așteptat ca să se intensifice în zona localității Izvoarele creșterea mineralizării apei, a conductivității electrice, o modificare a pH-ului, o creștere continuă a concentrației unor cationi și anioni specifici mediului permeabil, creșterea concentrației în gazele rezultate din reacțiile chimice și din dizolvări. Aceste fenomene sunt în general vizibile și ușor de identificat fie de consumator, fie de cei care monitorizează această resursă de apă.

Aceste modificări calitative ale acviferului pot afecta însă starea de sănătate a consumatorului direct (om, animal sau plantă), fie pe termen scurt, mediu sau lung, dacă apa este consumată ca atare și identificată de utilizator că și-a modificat parametrii calitativi, în condițiile în care nu se asigură surse de apă alternative sau complementare.

Cel mai periculos fenomen care se poate produce însă, dar care nu poate fi vizibil sau identificat cu ușurință, este migrarea ascendentă, pe verticală, respectiv pe liniile de falie a gazelor conținute în unele roci situate în zonele profunde. Acestea au caracter foarte nociv, se dizolvă în cea mai mare parte în apă, contaminând acviferele cu cele mai perfide componente chimice (oligoelemente) greu și costisitor de depistat cu aparatura simplistă care este în dotarea celor mai multe laboratoare de hidrochimie.

Soluția apă-gaz toxic intră în reacție cu roca magazin și dau elemente noi, nespecifice acviferului, dar care în cele mai multe cazuri au un efect toxico-nociv foarte grav fie pe termen scurt fie pe termen mediu pentru sănătatea utilizatorului direct al apei.

Specialistul japonez îmi vorbea de apariția unor noi maladii/boli, necunoscute și necatalogate, dar deosebit de agresive asupra sănătății omului, dar mai ales la copii și tineri, în zonele unde se produc seisme, la majoritatea populației care se alimentează cu apă din subteran.

Cred că acesta este fenomenul cel mai îngrijorător asupra căruia autoritățile naționale, județene și locale trebuie să-i acorde cea mai mare atenție, respectiv să asigure o monitorizare adecvată a calității surselor de apă din subteran și să informeze corect cetățeanul. […]”

Articol integral pe Nasul TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
aprilie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30