DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

Relatare de Marius Lazar 

”E timpul pentru o Europa așa cum îți dorești!”

e timpul pentru o Europa asa cum ti-o doresti

Asta spunea sloganul unei manifestări organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European, pe Esplanada din fața Bibliotecii Centrale Universitare (la coada calului statuii lui Carol I).

În invitația la eveniment, se spunea, citez: ”cetăţenii români sunt aşteptaţi să îşi exprime, pentru prima dată, în manieră artistică, ideile şi aşteptările pe care le au de la viitoarea legislatură a Parlamentului European şi de la reprezentanţii lor în Parlamentul European, prin participarea la crearea unei expoziţii stradale de mare anvergură” (anunțul complet, aici)

Un loc numai bun de exprimat opinia noastră pentru o Europă liberă de fracturare (hidraulică). Printr-un banner cu mesajul ”Vrem o Europă fără fracturare”, și unul cu mesajul ”UE ne vrea facturați”. O bună oportunitate de a vedea ”democrația europeană la lucru”.

ue ne vrea fracturati

Din pacate însă, de la vorbe la fapte e cale lungă, iar organizatorii s-au dovedit mai dornici de cenzură (a celor care spun lucruri care nu se vor spuse) decat de exprimare cu adevarat liberă. Altfel nu ar fi chemat Jandarmii și Poliția Locală pentru a îndepărta niște oameni care faceau exact ceea se se presupunea că trebuie să facă un participant la eveniment: să se exprime cât mai liber și mai creativ.

Și…acțiune!

Filmul evenimentelor a fost cam așa:  în jurul orei 15.30 ne-am făcut apariția cu cele două bannere la locul cu pricina, eu, Alex, Maria și Ionuț, cu intenția de a ne exprima o opinie antifracturare hidraulică în cadrul evenimentului public organizat de Biroul de Informare al PE în România. Bineînțeles că în prezentarea evenimentului nu se spunea că trebuie să vii cu bannere, dar nici că sunt interzise. Ideea era să te exprimi în legătură cu apropiatele alegeri europarlamentare, pentru a da niște ”directive” celor care urmează să fie aleși, despre cum ar trebui să fie Europa pe care ți-o dorești.

Imediat ce am început să desfășurăm bannerele, organizatorii (o doamnă mai în vârstă, dar și tineri voluntari) ne-au rugat să mergem în afara pavilionului, pe motiv că ”acesta este evenimentul nostru, puteți să vă organizați un eveniment propriu dacă doriți să exprimați ceva”. Cum însă acel banner al lor cu ”E timpul pentru o Europă așa cum ți-o dorești”, se potrivea ca o mănușă pentru mesajele noastre, evident că am rămas acolo pe poziții, că doar și noi eram și suntem cetățeni europeni și avem dreptul să ne exprimăm.

Șefa Biroului de Informare, Madalina Mihalache, a venit în persoană să ne roage să plecăm, și după ce a văzut că nu îi dăm ascultare a plecat, fără să renunțe însă la idee. A chemat Jandarmeria, care a luat act de ce se întâmplă, a notat mesajul bannerelor, și a plecat. Se vede treaba că a început campania electorală. Văzând că nu rezolvă nimic cu Jandarmeria, organizatorii au chemat apoi Poliția Locală, sperând să ne facă să plecăm. Polițistul local ne-a rugat să nu le perturbăm evenimentul, fără să specifice ce ar însemna asta, și a plecat și dânsul. Nici măcar nu ne-au legitimat. Ori ne știau deja foarte bine (se pare că activiștii mai prezenți în spațiul public au și dosare care se dau în circulație de servicii), ori, fiind campanie electorală, sunt ordine clare de toleranță vizavi de protestatarii de orice fel.

Imagine there’s no FRACKING…

După ce terminăm discuțiile cu polițistul local, și mai stăm o vreme cu bannerele pe bordura din fața statuii lui Carol I,  pentru ca mesajele să fie văzute de șoferii staționați la stop, mă uit la copiii care desenează bucuroși pe asfalt diverse chestii din care nu lipsea, invariabil, steguletul albastru cu stelute. Cam asta e pentru ei Uniunea Europeana… Mă gândesc unde aș putea să îmi plasez și eu textul cu versurile melodiei ”Imagine” de John Lennon, scrise în notă anti-fracking. Pe panourile cu picturi pare nepotrivit, căci nu sunt prea bun la desenat. Așa că cel mai bun loc pare să fie asfaltul, unde copilașii se jucau de-a ”cetățenii europeni”.

Iau niște cretă de la unul din ei și încep să scriu: ”Imagine there’s no Fracking….It isn’t hard to do…”. Maria mă filmează bucuroasă, iar copilașii sunt ușor nedumeriți. Unul din ei încearcă să înțeleagă ce fac eu acolo, și îi zice altuia ”E în engleză”. Mesajul arăta cam așa (scurtă filmare cu mesajul): http://youtu.be/Eh_oQr_1H-o

Imagine there's no fracking

Când mai aveam puțin să termin cât îmi propusesem să scriu (doar o parte din textul pe care îl făcusem), apare din nou doamna blondă, la patru ace, Madalina Mihalache, să mă roage să termin toată tărășenia, pentru că ”nu e corect ceea ce faceți, ați furat creta copiilor, aici e un loc pentru copii…sunteți om în toată firea, nu ne putem înțelege?” Zic, ”imediat, că termin și vă dau creta…oricum și eu sunt un copil…”. Ceea ce e adevărat:)

Dar pe lângă acel copil din mine mai există și un om matur care a învățat că adulții nu au întotdeauna dreptate, și că dacă vrei să contezi în vreun fel pe lumea asta, trebuie să îți asumi uneori riscul de a NU FACE CEEA CE ÎȚI SPUN PĂRINȚII, cu alte cuvinte de a fi un rebel. Prin urmare, îmi văd de treabă și termin ce aveam de scris, convins fiind că fac un lucru bun.

”Polițiștii” civili…

La nici cinci minute după ce am terminat de desenat mesajul meu, ce să vezi?  Câțiva tinerei, voluntari ai evenimentului, se duc la locul unde am scris mesajul respectiv și încep să taie, ca la școală, cu creta, când ai scris ceva greșit, și să toarne apă peste el, stargând sârguincios textul cu pantofii. Deschid din nou aparatul de filmat și imortalizez acțiunea demnă de o comedie a prostiei umane. Aveți un scurt filmuleț cu acest moment, aici.

Imagine there's no fracking

Când au văzut că filmăm s-au retras, încet, încet. Cred că e evident pentru toată lumea că bieții copii doar ascultau de ”tovarășa învățătoare”, adică de unul din adulții cu autoritate de la eveniment, și nu au acționat așa din proprie inițiativă. Deatlfel, nici nu cred că apucaseră să citească sau să înțeleagă acel mesaj. Halal exemplu de toleranță și acceptare a diversității de opinie le-au dat acestor tineri! Un exemplu cât se poate de viu….

Am făcut poze la mesajul ciuntit de pe asfalt, și în timp ce făceam asta, doamna Mihalache, șefa Biroului de Informare a PE, ne atrage atenția că acolo sunt minori și să nu mai filmăm/facem fotografii, că nu avem voie, că legea îi protejează, samd. Am luat act de dorința dumneai, care însă sunt convins că nu avea legătură cu grija pentru copii (ce prejudiciu de imagine poți crea pentru un copil care desenează pe asfalt?), ci mai degrabă cu grija pentru ”imaginea” sa și a instituției pe care o conduce. Dovadă că, aveam să aflu ulterior, i-a rugat pe cei de la Epoch-Times care au fost acolo să documenteze evenimentul, dar și alți jurnaliști prezenți (Digi24 de ex), să nu prezinte în știrea despre eveniment aceste ”incidente”. Ne bucurăm că în cazul celor de la Epoch-Times cel puțin, această încercare de control nu a funcționat, și articolul publicat de ei nu s-a ferit să vorbească și despre prezența noastră acolo.  După știința noastră, au fost singurii care au vorbit despre prezența activiștilor antifracturare acolo, deși reporteri și fotografi au fost destui.

Una peste alta, a fost o acțiune eficientă, care a reușit să scoată la iveală ipocrizia celor care promovează așa-zisele valori europene,  deschiderea, democrația participativă, dar când e vorba de transpunerea acestor principii în practică, eșuează lamentabil. Și a transmis un mesaj de prezență pentru cei care cred că pot face orice, că oricum oamenii dorm și nu îi interesează ce se întâmplă în societate.

În finalul articolului, aveți textul integral al remake-ului după piesa ”Imagine” a lui John Lennon(autor: Marius Lazăr):

 

Imagine (versiunea antifrack):

 

Imagine there’s no FRACKING

It’s easy if you try

No drill below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living all frackfree…

Imagine there’s no FRACKING
It isn’t hard to do
Nothing to dig or frack for
And no shale gas too
Imagine all the people
Living life frackfree…

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be frackfree…

Imagine no shale gas licence
I wonder if you can
No need for ugly fracture
But just a clean and pure land.
Imagine all the people
Sharing all the world…

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be FRACKFREE!

 

Articolul Epoch-Times, despre eveniment (care conține și două mininterviuri cu Maria Olteanu și Marius Lazăr):  aici.

Câteva filmulețe din timpul flash-mobului, aici,aici,aici și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930