DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120
Asociatia Drepturi Civile a solicitat urmatoarele IPJ Vaslui în legătură cu instituirea în Pungești a  unei zone speciale de siguranță publică:

1)      Constatand ca la data de 02.12.2013 s-a impus instituirea unei zone speciale de siguranta publica in zona Pungesti, jud. Vaslui, solicitam informarea cu privire la starea de fapt, in prezent, pentru zona mentionata

Ce au raspuns reprezentantii IPJ Vaslui:

In conformitate cu ” Ordinul Ministrului Administraliei si Internelor nr. 60 din 02.03.2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice”, zona speciala de siguranta publica din satul Silistea, comuna Pungesti, a fost dispusa de catre seful Polifiei municipiului Vaslui in data de 15 noiembrie 2013. Conform Ordinului, in aceste zone “se instituie dispozitive suplimentare de ordine si siguranta publica”, iar constituirea zonei speciale are loc “atunci cand, pe un spatiu restrans se concentreaza un fenomen infracfional”.

Argumentele care au determinat luarea acestei masuri au fost:

- manifestarile violente din data de 16 octombrie 2013, cand mai multi localnici si reprezentanti ai organizatiilor de protectie a mediului s-au opus amplasarii santierului SC Chevron SA pe terenul concesionat;

- manifestarile ulterioare pe retelele de socializare, impotriva exploatarii gazelor de gist, cu referire exacta la santierul din sat Silistea, comuna Pungesti;

- pichetarea santierului de catre persoane din comuna Pungesti si alte localitati din tara, care prin manifestarea lor aduceau atingere climatului de ordine si siguranta publica.

Starea de fapt din comuna Pungesti este in continuare tensionata, localnicii fiind nemultumiti de activitatile de eplorare si exploatare a gazelor de sist pe teritorul comunei. Ulterior instituirii masurii au mai fost desfasurate manifestari, unele neautorizate si violente (de ex. 2 si 7 decembrie 2013, cand au fost savarsite mai multe infractiuni de blocare cu intentie a unui drum public, distrugere, amenintare, ultraj, port ilegal de arme albe), altele autorizate (ultima in data de 8 februarie 2014) si exista intentii pentru continuarea acestora, cu riscuri asupra ordinii si linistii publice.

Masura instituita in zona nu afecteaza in nici un fel drepturile si libertatile persoanelor fizice. Dimpotriva, in conformitate cu Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, prin masurile dispuse, aceasta apara drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, proprietatile acestora. Oriunde in alta parte sau in alta imprejurare, Politia Romana este obligata sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, proprietatea privata si publica, sa previna si sa descopere infractiunile, sa asigure respectarea ordinii si linistii publice.

2)      Constatand ca la data de 02.12.2013 s-a impus instituirea unei zone speciale de siguranta publica in zona Pungesti, jud. Vaslui, solicitam transmiterea dispozitiei Sefului de Politie municipala sau oraseneasca in baza caruia s-a constituit “zona speciala de siguranta publica” pe raza localitatii Pungesti – Jud. Vaslui;

Reprezentantii IPJ Vaslui au raspuns:

Dispozitia Sefului Poliliei municipiului Vaslui de constituire a zonei speciale de siguranta publica Pungesti, nu este inclusa in “lista cuprinzand documentele de interes public” prevdzuta de art. 5 g) din Legea nr. 544/2001, nefiind aplicabila persoanelor frzice / juridice din afara institutiei. Documentul reglementeaza doar dispozitivul de ordine si siguranta publica din zona.

3)      Constatand ca la data de 02.12.2013 s-a impus instituirea unei zone speciale de siguranta publica in zona Pungesti, jud. Vaslui, solicitam motivele mentinerii masurii. Avand in vedere art.53 aliniatul 1 din Constitutia Romaniei, se pot institui unele restrictionari ale drepturilor civile, dar in aliniatul 2 este stipulat: “Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Reprezentantii IPJ Vaslui au raspuns:

In conformitate cu Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 60 din 02.03.2010, zona speciala de siguranta publica “va inceta atunci cand vor fi inlaturate cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta publica”.

Articol integral pe Drepturicivile.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
mai 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031