DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

images121. În cazul a 30 (numai) din cei 152 de localnici din Seciuri, Roșia de Amaradia care și-au pierdut casele în 2006, ca urmare a unor alunecări de teren provocate de prospecțiuni miniere, termenul a  fost de 7 ani. Compania care trebuie să plătească pentru reconstrucția gospodăriilor și anexelor oamenilor este Complexul Energetic Oltenia, o societate înființată în 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova, la care statul participă cu o cotă de 77%, iar Fondul Proprietatea cu 21, 5%. Foarte curios este însa că, în același an, apare un articol în Jurnalul Național (pe care îl cităm mai jos) în care incriminată pentru alunecările de teren, în opinia localnicilor și primarului, este compania SC Prospecțiuni SA București, care a desfășurat cu un an înainte prospecțiuni seismice pentru o firmă franceză, exact pe traseul pe care avea să se producă respectiva catastrofă.Complexul Oltenia, bun de plată pentru sinistrații din Seciuri

3.03.2014

Gigi CIUNCANU

”Verdict final și favorabil din partea instanțelor de judecată pentru zeci de sinistrați din Seciuri, care s-au judecat ani de zile cu ceea ce acum se cheamă Complexul Energetic Oltenia, oamenii obținând dreptul de a fi despăgubiți pentru bunurile pe care le-au pierdut în urma alunecărilor de teren masive produse în luna mai a anului 2006. În sat mai există alte zeci de familii care nu au deschis un astfel de proces, dar care au posibilitatea să calce deja pe drumuri bătătorite bine la instanțe, fiind creat un precedent care le-ar putea aduce și lor câștig de cauză.

Alunecările de teren din mai 2006 au dus la distrugerea a aproape 200 de gospodării și case din comuna Roșia de Amaradia, la Seciuri fiind atunci un adevărat prăpăd. Statul s-a angajat la acea vreme că le reconstruiește păgubiților locuințe cu 1 sau 2 camere pe amplasamentele de la Cojani și Albeni, aici apărând noi construcții, făcute în regim privat, a căror calitate nu se compară cu aceea a celor executate de stat. Oamenii au văzut că noile case ce le erau oferite nu aveau nici măcar fundație și, atunci, au decis să își caute dreptatea în instanțe, dând în judecată, la vremea aceea, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, inclusă ulterior în Complexul Energetic Oltenia. Acum, după ani de procese, s-a ajuns la un verdict final, unul care obligă CEO să îi despăgubească pe oameni în totalitate […]” (articolul integral pe Pandurul.ro)

v. și Ipoteză şoc: prospecţiunile au scufundat un sat (Gabriela Mladin,  pentru Jurnalul Național)

”Nici acum nu se stie care este cauza care a dus la acest dezastru, insa doar cu un an inaintea nenorocirii o firma de prospectiunile seismice facuse lucrari pentru depistarea petrolului in zona. Si nu doar in Seciuri firma franceza a produs dislocarile de teren. Tot traseul pe care au cautat petrol a fost afectat de alunecarile de teren.

Chiar daca nu apare, oficial, intr-un raport ca si cauza care a determinat dezastrul din Gorj, localnicii din satul Seciurile, comuna Rosia de Amaradia, nu au putut sa nu faca legatura intre lucrarile pentru depistarea zacamintelor facute de o firma franceza in cooperare cu SC Prospectiuni SA Bucuresti si alunecarea de teren devastatoare.
Cu doar un an inainte ca cele 200 de imobile sa fie inghitite de pamant dupa alunecare de teren masiva, firma a facut prospectiuni seismice in zona pentru a da de urma petrolului. Au facut lucrari nu doar in satul Seciurile, ci si in celelalte localitati vecine, Rosia de Amaradia si Bustuchini, iar deplasari de teren au existat si in aceste localitati, culmea, exact pe traseul pe care se efectuasera cercetari subterane.” (articolul integral pe Jurnalul Național.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
mai 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031