DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

bilde”Raportul grupului Environment America subliniază un alt motiv tot mai mare de îngrijorare – îndepărtarea sigură a miliarde de galoane de apă reziduală care se întorc la suprafață odată cu petrolul sau gazul când sunt fracturați pereții.

Autorii spun că s-au bazat pe informații ale reglementatorilor industriali și de stat pentru a-și întocmi raportul.

Mai mult de 80 000 de puțuri au fost forate sau avizate în 17 state începând din 2005.

Poate să fie nevoie de 2 până la 9 milioane de galoane de apă amestecate cu nisip și chimicale pentru a fractura un singur puț. Raportul precizează că industria forajului a folosit 250 de miliarde de galoane de apă proaspătă din 2005. Cea mai mare parte din această cantitate revine la suprafață, însă cu radium și bromuri, ridicând îngrijorări pentru efectele lor asupra mediului.

Un studiu publicat în această săptămână de cerectători de la Universitatea Duke a descoperit noi dovezi ale riscurilor de radiații din apa reziduală de la foraj. Cercetătorii spun că eșantioanele de sedimente prelevate din aval de la o instalație de tratare din vestul Pennsylvaniei au arătat concentrații de radium de 200 de ori mai mari decât normalul.

Studiul grupului Environment America a precizat că se știe că gropile cu apă reziduală se deteriorează, așa cum s-a întâmplat în New Mexico, unde au fost mai mult de 420 de exemple de contaminare, și că instalațiile de tratare nu sunt complet eficiente.

„Apa reziduală din fracturare deversată în instalațiile de tratare poate cauza o altă problemă pentru apa potabilă: când bromura din apa reziduală se amestecă cu clorul (folosit adesea la instalațiile de tratare a apei potabile) rezultă trihalometani, substanțe chimice care cauzează cancer și cresc riscul problemelor de reproducere sau de dezvoltare.”, a precizat raportul.

Circa 260 de miliarde de galoane din cele 280 de apă reziduală toxică au provenit din Texas, un stat care a trecut prin 3 ani de secetă severă și unde există o competiție acerbă pentru apă între industria petrolieră și fermieri și crescătorii de vite.

Environment America precizează că apa a fost luată din rezervă, iar depozitarea, transportul și chiar reciclarea deșeurilor tozice prezintă riscuri pentru mediu. „Ei spun că o mare parte din apă este reciclată. E vorba totuși de 280 de galoane de deșeu toxic generat care se scurge prin comunitățile noastre”, a precizat John Rumpler, autorul raportului.”

(fragment traducere Alina Vizitiu a articolului Fracking produces annual toxic waste water enough to flood Washington DC, 4 oct. 2013, de Suzanne Goldenberg; traducere integrală pe gasedesist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930