DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

PERSPECTIVA GENERALĂ:

Cat de științifică poate fi demonstrația ca fracking-ul e sigur, când oamenii de știință reputați alertează asupra contrariului?
Iată un exemplu din California… ” Douăzeci de oameni de știință- inclusiv James Hansen, fostul șef al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA și susținător vocal pentru luarea de atitudine față de schimbarea climei, și Michael Mann, profesor de meteorologie la Universitatea Penn State au semnat scrisoarea care sublinia impactul emisiilor, amenințarea contaminării periculoase și cantitățile mari de apă necesare pentru extragerea gazului și petrolului din rezervele de șist ale Californiei.” Legislatorii din California solicită lui Jerry Brown să adopte un moratoriu asupra fracturării hidraulice  / California Lawmakers Urge Jerry Brown To Adopt A Fracking Moratorium 7.02.2014

RAPORT Parlamentul European referitor la impactul activităților de extracție a gazelor de șist și a uleiului de șist asupra mediului, 25 septembrie 2012  – Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, Raportor: Bogusław Sonik (var.  pdf, var. word)

Dovezi ale impactului fracturării hidraulice asupra apei, aerului şi sănătăţii în SUA  - studiu bazat pe articole recente privind contaminarea cu substanțe toxice a apelor freatice, aerului din zonele de fraurare, declansarea de cutremure, potențarea schimbărilor climatice

Harta accidentelor datorate fracking-ului în SUA

8 motive pentru care WWF se opune exploatarii gazelor de sist (ecomagazin.ro, 10.12.2013)

Raportul Comisiei de Experţi în urma audierii publice pe tema: “Explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România. Încotro?”

……………………………………………….

PROBLEMA APEI:

Fracturarea produce anual apă reziduală toxică de-ajuns să inunde Washington DC, 4.10.2013

Efectele dezvoltării gazelor de șist asupra calității apei: experiențele din Marcellus Shale, 5.06.2013

PROF. DR. VINTILESCU DESPRE APA FÂNTÂNILOR DIN IZVOARELE

Apa fântânilor din Sitoaia, sărată ocnă, 8.01.2014

………………………………………………

PROBLEMA DEȘEURILOR RADIOACTIVE:

Deșeurile radioactive rezultate in urma fracturarii hidraulice sunt pe cale sa devina o problemă gravă în Ohio, 16.06.2013

………………………………………………

PROBLEMA SEISMELOR:

Riscul cutremurelor declanșate de exploatarea gazelor de șist confirmate și de cercetători români: „Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de şist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulică, care înseamnă ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid. Pericolele acestui procedeu sunt:

  • riscul de explozii şi deflagraţii pe o rază de mii de kilometri de la locul extragerii. Pot fi afectate, practic, judeţe întregi;
  • riscul grav de poluare a apelor din pânza freatică şi râuri cu substanţele chimice conţinute de lichidul injectat în structura geologică, substanţe care au drept scop “înmuierea” rocilor.
  • risc de provocare a unor cutremure de suprafaţă de până la 6 grade pe Richter, foarte periculoase, şi de influenţare a declanşării unor seisme în faliile predispuse unor asemenea fenomene, cum este zona Vrancea.” (Ceauşescu a vrut să exploateze gaze de şist, dar l-a speriat cutremurul din 1977, Sorin Golea,  19.10.2013

Schultz (Gehrig Schultz, director general al Prospecțiuni SA) consideră că dezbaterea din spaţiul public pe marginea utilizării fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist trebuie să aibă loc după ce se va stabili dacă există sau nu astfel de rezerve în România: „Dacă ne întoarcem la exemplul cu doctorul, e ca şi cum te-ai certa cu soţia despre ce operaţie să faci înainte de a-ţi face o radiografie”. El a precizat că în etapa de explorare nu se foloseşte fracturarea, însă a admis, totodată, că această tehnică poate cauza cutremure şi infiltrări de gaze în pânza freatică. (România are un potenţial URIAȘ pentru NOI DESCOPERIRI de petrol, gaze şi minerale, Teodora Cimpoi, 6.10.2013)

(54) Fracturarea Hidraulica, poate crea cutremure si la decenii dupa terminarea exploatarilor  (Mihaescu Alexandru, 4.01.2014)

”Cine vrea să trezească„monstrul Vrancei”?  Producerea de cutremure în urma folosirii acestei tehnici de extracţie, pe care aliații mediatici ai corporațiilor străine o contestă, este atestată chiar de agențiile guvernamentale din S.U.A. – cel mai mare producător de gaze de șist pe plan mondial.

Astfel, după cum putem afla din ediția online a MIT Technology Review (publicaţie a Massachusetts Institute of Technology, unul din cele mai prestigioase și avansate centre de cercetare pe plan mondial), dovezile despre legătura dintre activitatea seismică și tehnologia fracționării hidraulice sunt din ce în ce mai consistente. La cea mai recentă întâlnire a Uniunii Geofizice Americane, ce a avut loc la San Francisco în decembrie 2012, s-a arătat că în statele Oklahoma, Texas și Colorado s-a înregistrat o creștere a frecvenței cutremurelor proporțional cu intensificarea exploatărilor pe baza fracționării hidraulice.

Și nu doar a cutremurelor de mică intensitate: Universitatea din Oklahoma, dar și Institutul de Supraveghere Geologică a Statelor Unite (USGS) au conchis că un cutremur cu magnitudinea de 5,7 de grade (!) a fost tot consecința exploatării gazelor de șist. Specialiștii de la USGS au mai arătat, totodată, că un cutremur cu magnitudinea de 5,3, de această dată din Colorado, a fost produs de aceeași tehnică de exploatare.[…]

Un cutremur de „doar” 5 grade magnitudine în Bârlad nu va face altceva decât să stârnească și să dea peste cap activitatea seismică din Vrancea, oricum deja foarte agitată.”  (Chestiunea gazelor de șist în România, Ioan Bucur, martie 2013)

”Când în Anglia au început cutremure după începerea exploatării gazelor de şist, activitatea a fost suspendată iar firma a recunoscut că exploatările provocaseră cutremurele (sursa). În ultimii ani s-au înregistrat cutremure în preajma exploatărilor de gaze de şist în Anglia, Olanda, Spania şi în Texas, Oklahoma, sau Ohio.

Armata SUA şi Institutul Geologic American (US Geological Survey) au confirmat că injectarea apei din procesul de fracturare la mare adâncime provoacă cutremure (sursa).

Revista Science a publicat studii care arată legăturile dintre cutremure şi gazele de şist: Injecția apei la mare adâncime în procesul de fracturare este strâns legată de activitatea seismică în apropiere  –  milioanele de litri de apă injectați la adâncime pun presiune asupra faliilor (sursa).” (Ponta merge în SUA să îi liniştească pe americani după cutremurele de la Galați şi din Vrancea, cx v6.10.2013)

Ceauşescu a vrut să exploateze gaze de şist, dar l-a speriat cutremurul din 1977, 19.10.2013

Scrisoare deschisă tuturor celor care gândesc şi simt româneşte! – prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA, (despre pericolul unui mare cutremur și a unei Fukushima românești din cauza exploatării GDS) 29.0 4.2012

IPOTEZĂ CUTREMURĂTOARE SUSȚINUTĂ DE CERCETĂTORI (IZVOARELE) (4.10.2013)

……………………………………………………..

PROBLEMA EXPLOZIILOR

Colonel (r) Marian Rizea (SRI) și generalul (r) Emil Străinu : “Chevron arunca in aer Marea Neagra”, 18.11.2013

……………………………………………………..

PROBLEMA SURPĂRILOR/ PRĂBUȘIRILOR

PROFESORUL HIDROLOG ROMANESCU DESPRE GAZELE DE ȘIST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930