DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120
Beaver-Run-Resv-9Un studiu recent publicat pe site-ul COMISIEI EUROPENE – in sectiunea Stiinta in serviciul politicilor de mediu,  a explorat Impactul dezvoltarii gazelor de șist asupra calității apelor de suprafață.

Concentrându-se pe porțiunea formatiunii de șist Marcellus din Pennsylvania (care se întinde de la Virginia de Vest la granița canadiană), cercetatorii au ajuns la concluzia ca forajele pentru gaze de șist și uzinele de tratare a deșeurilor din extracția gazelor de șist pot avea efecte măsurabile asupra calității apelor de suprafață in aval.

Cercetatorii au utilizat peste 20.000 de observații / date privind calitate a apei, colectate între 2000 și 2011, și le-au trasat (pe planuri topo de suprafata). Au fost luate în considerare locația puturilor de gaz de șist precum și informații despre transporturile de deșeuri de gaz de șist, folosind un sistem de informații geografice (GIS). Acest lucru le-a permis să facă legăturile dintre zonele de dezvoltare de gaze de șist și calitatea apei în aval, folosind un model statistic sofisticat, care a reprezentat si alti factori care pot afecta calitatea apei.  Studiul a aratat cresterea concentratiilor de clorură in aval de când au existat într-o zonă mai multe uzine de tratare a apelor reziduale si eliberare a de deșeurilor gazelor de șist. Nivelurile ridicate de clorură pot deteriora ecosistemele acvatice, și pot declanșa, de asemenea, eliberarea din sedimente si a altor substanțe poluante, cum ar fi metalele grele și fosfații. Pe de altă parte, nu a existat o crestere a suspensiilor solide din aval de uzinele de ape reziduale pentru tratarea deșeurilor de gaze de șist, dar a existat o creștere a acestor poluanti in aval de puturi.

Solidele în suspensie incluzand nămol, materia organică în descompunere și deșeuri industriale, pot provoca, de asemenea, probleme ecologice de tulbure apa, reducere a luminii soarelui, creșterea temperaturii apei și reducerea nivelului de oxigen. Ele pot bloca, de asemenea, conductele, ceea ce duce la costuri financiare pentru utilizatorii de apă din aval. Pe baza rezultatelor, cercetatorii au calculat ca pentru fiecare suplimentare de 1,5 facilități de tratare a deșeurilor în amonte, concentrațiile din aval de apă de clorură crește cu 10 – 11%. La o suplimentare cu 18 rampe, au calculat ca solidele în suspensie din aval cresc cu 5%. Cercetatorii subliniaza faptul ca din cartografierea lor geografică au semnalat un impact mediu la scară largă, mai degrabă decât determinari la o scară precisa, locala.

De asemenea, studiul este axat pe apele de suprafață, mai degrabă decât pe studierea apelor subterane, și nu ia în considerare alte forme de contaminare directa din foraje sau depozitele de șisturi. Cu toate acestea, ei spun ca rezultatele ar putea ajuta la informarea decidentilor politici cu privire la protejarea calității apei din zone de dezvoltare a gazelor de șist și site-urilor de tratare a deșeurilor, precum și deciziile în ceea ce privește locația și, de eliminarea deșeurilor, controlul eroziunii și monitorizarea contaminantilor. Pentru a informa mai mult politicul, este necesara o înțelegere mai bună, de asemenea, a costurilor asociate cu poluarea crescuta, și despre modul în care acestea poate fi  comparabila cu beneficiile economice ale dezvoltarii gazului de șist.

de Georgeta Elisabeta Ionescu, 5.06. 2013

Sursa: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/332na5.pdf

(https://www.facebook.com/notes/gaz-de-sist-antifracking-romania/efectele-dezvolt%C4%83rii-gazelor-de-%C8%99ist-asupra-calit%C4%83%C8%9Bii-apei-experien%C8%9Bele-din-marc/535089049883621)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
mai 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031