DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

Chevron-pizza-coupon1

Oferta penibilă a Chevron, de a oferi o pizza ca răspuns la un accident industrial care punea în pericol viața.

Dezvăluirile recente nu  arată nimic altceva decât dorința de profit.

28 februarie 2014. Fraze ca “gaze naturale”, “mai curate decât cărbunele”, “independență energetică”, și “activiști de mediu radicali“ au fost inițiate pentru a se obține o aprobare populară pentru dezvoltarea gazelor de șist și pentru a-i dezavua pe cei care critică fracking-ul. Cu toate că pare rezonabil să credem că artizanii industriei gazelor de șist au găsit acești termeni iscusiți de marketing înainte de explozia națională a fracking-ului, nici jurnaliștii și nici publicul nu au avut acces la mașinațiunile din spatele scenei, până acum.

Săptămâna trecută, o scurgere de informații, un raport și un proces,  au adus în atenția publicului date care arată ce crede cu adevărat industria gazelor despre public (ușor de manipulat), despre activiștii de mediu (foarte eficace) și despre fracking (nu în curtea mea).

Autoritățile guvernamentale din SUA, între PR și afaceri…

Aceste informații aruncă, de asemenea, lumină asupra inutilității departamentelor de mediu din multe state.  În timp ce unii pot presupune, în mod naiv, că în agențiile guvernamentale binele public încă e pe primul plan, această ipoteză nu se probează: “Cum poate un departament, care se ocupă atât de protecția mediului cât și de dezvoltarea afacerilor, să protejeze în mod eficace sănătatea publică și mediul?”

Se pare că nu poate. Disfuncția existentă în această contradictorie și totuși atât de comună structură, plasează legiuitorii în poziția jenantă de a colabora cu industria, în timp ce asigură publicul că populația, sănătatatea și mediul sunt protejate. Corupția inerentă în aceste structuri a fost dezvăluită săptămâna aceasta de o notă datând din august 2012 a Departamentului de Resurse Naturale din Ohio (ODNR), care reglementează forajele în Ohio. Destinată a fi un vârf de lance în campania PR de promovare a fracking-ului în păduri și în parcuri statale, nota, de zece pagini (publicată săptămâna trecută în Columbus Dispatch), căuta să dezvolte “mesaje precise și coordonate” cu scopul de a “încețoșa percepția publică asupra rolului regulator al ODNR în ce privește petrolul și gazele”.

În mod specific, planul era să se găsească aliați din domeniul industriei gazelor și petrolului, ca Halliburton, pentru a deruta cetățenii care se opuneau fracking-ului. După ce această notă a ieșit la lumină, guvernatorul de Ohio, John Kasich, a negat ca ar avea cunoștință de ea, dar publicarea unui email din august 2012 a confirmat că personalul său superior fusese invitat să participe la o ședință pentru campania de PR. Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al Departamentului de Resurse Naturale, care era vârful de lance al campaniei de PR, a apărat campania spunând:

“Orice organizație responsabilă plănuiește în avans ce are de făcut ca să progreseze, în special atunci când are de-a face cu o opoziție puternică. Faptul că aceste grupuri extremiste finanțate în secret ne atacă azi, validează înțelepciunea anticipării atacului și a faptului că am făcut planuri din timp”.

Finanțare secretă? Organizațiile fractiviste subzistă din granturi și mici donații ale susținătorilor. Ce să spunem atunci despre fondurile campaniei de PR propuse de stat? Ar susține cetățenii din Ohio un proiect de lege și o campanie care sprijină companiile de gaz și care îi are ca țintă chiar pe ei, pe cetățeni?

Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo

Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo

Limbajul folosit în nota originală a scos în evidență implicația că cetățenii care se opun fracturării hidraulice sunt extremiști, numindu-i “zeloși” și “propagandiști pricepuți”. Oponenții fracturării hidraulice “încearcă să creeze panică în rândul populației”, motivând astfel guvernul din Ohio să fie pregătit pentru a lua “contramăsuri legale și să fie pregătit să acționeze în caz de criză”. De asemenea, e clar din declarațiile purtătorului de cuvânt că se manipulează prin cuvinte: dezvoltare industrială = progres.  Cetățenii care doresc să protejeze calitatea apei și a aerului, proprietatea și comunitățile sunt numiți “extremiști”.

În 2011, guvernatorul Kasich a legiferat permisiunea de a se efectua foraje pe terenuri publice, inclusiv în parcurile și pădurile statale, dar până acum aceasta nu s-a implementat. În lumina noilor revelații, Kasich a retras planurile de a se fractura pe aceste terenuri publice. Între timp, legiuitorii democrați au inițiat o investigație asupra planului de PR, reclamând că administrația Kasich “lucrează împreună cu industria gazelor și petrolului în loc s-o legifereze independent”.

Întrebarea reală? Agenția care reglementează problemele de mediu în Ohio este excepția sau regula? 

Contaminarea apei în Dimock, Pennsylvania, via Gasland…

În filmul original Gasland, producătorul Josh Fox îl vizitează pe John Hanger, șeful Departamentului de Protecție a Mediului din Pennsylvania (PADEP), o altă agenție cu sarcini conflictuale de a proteja mediul și de a susține industria gazelor și petrolului. Fox îl întreabă pe Hanger ce va face departamentul ca să rezolve plângerile de contaminare a apei din fântâni în urma operațiunilor de fracking din vecinătate. Hanger pretinde că e gata să le discute, dar n-a auzit de niciuna.

Hanger nu a auzit nimic deoarece departamentul nu a oferit nici o linie telefonică de contact cetățenilor, nici vreo altă formă de supraveghere sau de colectare de date, pentru a evita înregistrările publice ale problemelor raportate. Cu toate că scurgeri, pierderi, explozii, contaminări ale apei și migrarea fluidelor de fracturare în straturile acvifere sunt acum consecințe specifice recunoscute ale fracturării în Pennsylvania, nu a existat vreun sistem de feedback pentru a detecta sau urmări aceste situații – iată cât de bine își îndeplinea PADEP mandatul prin care proteja resursele publice și resursele naturale.

Când contaminarea apei prin forare a oprit furnizarea apei pentru o importantă zonă a orașului Dimock, PADEP a solicitat firmei de gaze delicventă,  Cabot Oil & Gas, să construiască o conductă de apă destinată orașului – apoi au renunțat la această idee lăsând zeci de familii fără apă în mod permanent. (Pentru o perioadă de timp, firma a livrat bidoane de apă la domiciliu, apoi a întrerupt această activitate în 2011.) Un proprietar a încercat să contacteze guvernul pentru a primi un sprijin după ce furnizarea cu apă de care beneficia a fost întreruptă. Deoarece nu exista nici un fel de mecanism prin care se putea raporta, nu exista o altă posibilitate decât aceea de a apela la conducerea PADEP – precum și la guvernatorul Tom Corbett.  Zi de zi, acesta i-a sunat la telefon, până când poliția i-a ordonat să înceteze.

În cele din urmă, familia sa și-a părăsit casa și s-a mutat în alt stat.

Un raport intern EPA (Agenția de Protecței a Mediului din America, n.tr) din 2012, a folosit metode tehnologice care ”amprentau” sursele de gaze,  pentru a urmări migrația reală a gazului. S-a ajuns la concluzia că într-adevăr fracturarea a contaminat apa din orașul Dimock. Cu toate acestea, raportul nu a fost niciodată prezentat de EPA, în schimb s-a eliberat un certificat de apă curată pentru apa din Dimock. Mai târziu, când raportul a fost divulgat în 2013 către DeSmogBlog, 50.000 de petiții semnate au fost trimise către EPA, solicitând ca noul administrator Gina McCarthy să redeschidă investigațiile restante referitoare la apa contaminată prin fracturare în Pennsylvania, Wyoming și Texas.

Când 50.000 de cetățeni solicită o luare de poziție față de marile omisiuni în ceea ce privește supravegherea, monitorizarea și aplicarea legii, ăsta se numește un angajament al cetățenilor în democrație. Dar Pennsylvania a refuzat cu încăpățânare să folosească banii pentru protecția mediului, în schimbul finanțării altor priorități. De exemplu, în 2010, Institutul  de Cercetare și Reacție la Terorism, firmă din Philadelphia, acționând în calitate de consultant al Departamentului de Securitate al țării din Pennsylvania,  a stabilit un plan pentru a colecta numele acelor cetățeni care au luat parte la întâlniri publice sau care au vizionat filmul Gasland, caracterizând participanții drept “extremiști de mediu“ care reprezintă „o amenințare majoră … pentru sectorul energetic”. Această încercare de a suprima drepturile prevăzute în Primul Amendament, zdrobind participarea cetățenilor la activitățile guvernului, a provocat un rezultat neașteptat și guvernatorul din acea perioadă, Ed Rendell, a anulat contractul.

Chevron și campaniile de PR…

Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/

Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/

Recent, Chevron a acordat câte un cupon pentru o pizza gratuită rezidenților din Dunkard Township, PA, o compensație pentru o explozie a gazelor de fracturare și a focului care a ars timp de patru zile. Această atitudine,  gen “dă-le să mănânce o pizza”,  s-a răspândit și atras atenția surselor media la nivel național.

Cu toate acestea, fără o schimbare în politica reală destinată prevenirii acestor accidente, pe website-ul PADEP pare să fi apărut o actualizare de PR. Printre alte declarații destinate a reasigura promisiunile PADEP în afirmarea misiunii sale, aceasta promite „că va proteja împotriva poluării, aerul, solul și apa Pennsylvaniei și  va asigura sănătatea și siguranța cetățenilor printr-un mediu cât mai curat”. Hanger, care și-a părăsit poziția ca șef al PADEP, este în prezent un candidat guvernamental.  În continuare, mulți dintre rezidenții din Dimock nu beneficiază de furnizarea apei.

Oferta penibilă a  Chevron,  de a oferi o pizza ca răspuns la un accident industrial care punea în pericol viața, dezvăluie de ce industria gazelor a pierdut – și pe măsură ce mai multe astfel de incidente se petrec – va continua să piardă încrederea publicului. Un raport referitor la industria gazelor, pregătit de analistul global Jonathan Wood (și raportat de Forbes ) dezvăluie cu mare precizie faptul că campaniile de PR ale acestei industrii, în valoare de multe milioane de dolari au fost complet ineficiente în cucerirea unei opinii pozitive a publicului:

După cum ne arată interzicerile pe plan local din SUA și Canada, moratoriile naționale din Franța și Bulgaria și reglementările din ce în ce mai severe din Australia și UK, mișcarea globală anti-fracturare a organizat o campanie eficientă împotriva extragerii gazelor neconvenționale prin fracturare hidraulică. Între timp, industria petrolului și gazelor a ratat, într-o mare măsură, să facă o justă apreciere a riscurilor sociale și politice, și deseori a fost surprinsă nepregătită de atitudinea sofisticată, viteza și influența activiștilor anti-fracturare.

Deși nu se știe cine a finanțat acest raport și de ce, raportul dezvăluie câteva adevăruri despre cum s-a ajuns aici:

Plângerile anti-fracking implică mai mult decât simpla contaminare a apelor. Ele cuprind și probleme legate de sănătate și siguranță, precum și de dezvoltare economică, integritate culturală și legitimitate politică, cu referire directă la întrebarea cine are de câștigat și cine de pierdut din dezvoltarea industriei gazelor.

În al doilea rând – și cel mai important – companiile au pierdut încrederea publicului prin ridiculizarea plângerilor amintite, secretizarea contractelor în loc de transparență și implicarea guvernelor, mai degrabă decât a comunităților.

Succesul industriei în angrenarea guvernelor este subtextul pentru bâlbâiala leguitorilor cu privire la probleme de mediu, in Ohio, Pennsylvania și New York. (În 2011, statul New York, fără o evaluare prealabilă asupra sănătații și a mediului, a emis un set de directive pentru dezvoltarea industriei gazului în care se stipula că se va folosi fracturarea in New York. La reacția publicului și a atenționării medicilor, autoritățile au dat înapoi în fața consecințelor asupra sănătății populației.)

La nivel național, aceleași favorizări s-au putut observa când s-au cenzurat studiile științifice ale EPA cu privire la contaminarea apei din Dimock. Nu mai amintim și de promisiunea irealizabilă a Președintelui in privința schimbărilor climatice, de a promova sursele de energie independente în detrimentul industriei gazului, care nu face decât să accelereze încălzirea globală prin emisiile de gaz metan, în toate etapele de extragere și transport.

Campaniile de PR ale industriei sau guvernamentale poate că minimizează temporar riscurile și pericolele în fața publicului larg, dar asta nu le face să dispară. Aceste pericole nu sunt invențiile câtorva ecologiști extremi. Ele sunt cât se poate de reale. Numai evaluările complete, interdicțiile, reglementările, legile și aplicarea lor strictă vor proteja populația. Și oamenii continua să ceară asta.

În statul New York, o reacție masivă a publicului a blocat adoptarea Declarației Suplimentare Generice de Impact asupra Mediului (SGEIS), directiva pentru fracturare hidraulică propusă în acest stat. La finalul perioadei de consultare cu publicul, Declarația avea peste 60 000 de comentarii, cele mai multe împotriva fracturării, cu o mențiune specială pentru un mesaj foarte convingător din partea organizației Earthworks.

Adevărul câștigă teren…

Minimizarea serioaselor îngrijorări de către companii – încercând să caracterizeze oamenii ca extremiști – nu este o metodă de a câștiga credibilitate. Comunicatele de PR nu pot ascunde consecințele numeroase ale frackingului, distrugerea caselor și a comunităților, contribuția la incălzirea globală. Intimidările în stilul lui Joe McCarthy ca răspuns la aceste preocupări arată un sentiment vast de siguranță arogantă, de a fi mai presus de lege, ceea ce se și întâmplă de când fracturarea a fost scutită de aplicarea reglementărilor standard prin derogarea Halliburton a Legii Energiei din 2005.

Cu agenții de mediu disfuncționale si fără pârghii de reglementare solide, e adevărat că industria gazului a fost scutită de responsabilitate. Dacă ei ar fi căutat să își formeze o imagine publică mai bună, ar fi reparat daunele provocate de activitățile lor, în loc să lase cetățenii fără apă sau să le ofere pizza.

Când industria gazelor a luat avânt in 2005, complicitatea cu agențiile guvernamentale duplicitare era mai puțin evidentă decât astăzi. Pe măsură ce apar tot mai multe dezavantaje ale frackingului, publicul interesat devine tot mai numeros și nu mai pot fi toți oponenții caracterizați ca extremiști. Dacă ar fi totuși adevărat, atunci directorul Exxon, Rex Tillerson, ar fi ultimul adăugat pe listă. La conducerea Exxon, liderul corporațiilor multinaționale de gaz și petrol, Tillerson a implementat frackingul – până a ajuns în curtea lui.

Când frackingul ajunge în curtea celor care îl promovează….

Exxon CEO and unlikely fractivist Rex Tillerson Photo Credit: World Economic Forum

CEO Exxon, Rex Tillerson
Credit Foto: World Economic Forum

Împreună cu vecinii săi, Tillerson a apelat la instanță pentru a opri construirea unui rezervor de apă pentru fracturare în Bartonville, Texas, orășelul unde Tillerson și soția lui dețin o fermă de cai de 83 de acri evaluată la 5 milioane de dolari. Ei cer daune de 40 milioane de dolari pentru perturbarea zonei de lux prin construirea infrastructurii pentru gaze, care ar putea devaloriza proprietățile și ar avea impact negativ asupra calitații vieții rurale de care voiau să se bucure.

“Și mie, și ție ne place unde locuim, dar în final, dacă locurile sunt distruse de fracking sau de utilitățile conexe, ne permitem sa ne facem bagajele și sa ne mutăm în altă parte”, explica răbdător fostul director al Mobil Oil, Lou Allstadt, intr-o scrisoare deschisă către Tillerson și publicată săptămâna trecută.

“Totuși, mulți nu își permit să se mute când nu mai pot bea apa sau respira aerul pentru că sunt prea aproape de una din sondele voastre sau de vreo stație de compresoare.”

Allstadt îl îndeamnă pe Tillerson să țină cont de această lecție și să redirecționeze investițiile Exxon către dezvoltarea surselor de energie regenerabile.

Într-o apariție recentă în emisiunea “All In”(Totul inclus)- cu Chris Havens, a postului MSNBC, regizorul filmului Gasland, Josh Fox, clătina din cap la ironia procesului lui Tillerson pentru a-și proteja propria curte. “Sper să câștige și să creeze un precedent legal”, a spus Fox.

Articolul original în limba engleză poate fi consultat aici: http://www.alternet.org/environment/fracking-industry-loses-trust-public

Traducere din limba engleză: Corina Stirb Cooper, Tatiana Isoo, Andreea Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
mai 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031