DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120
Deoarece am constatat ca au fost preluate trunchiat informatii din acest document, rugam ca orice preluare a textului postat aici sa fie facuta in sensul si respectand continutul autorului documentului, Georgeta Ionescu, si cu precizarea sursei: – aceasta pagina.

 Cum se produc scurgerile de gaz din puturi

 Sonde de gaz prezinta scurgeri in exterior mai intai ascendent si apoi la suprafata. Mai devreme  sau mai târziu, toate puturile au scurgeri, care pot sa afecteze alimentarile de apă potabilă. Scurgeri de gaz metan au loc din carcasa forajului ascendent, si apoi din interior spre exterior. Pe masura ce tubajul rugineste si stratul de protectie se corodeaza, toate sondele de gaz, au potentialul de a se scurge în apele subterane.  Singura soluţie este tinerea la distanta a sondelor de gaze de sursele de apă potabilă. Eşecurile din New York sunt cele mai grave din SUA.

 Propunerea industriei de a solicita o a treia carcasă în sondele de gaze nu va rezolva problema cronica a scurgerilor de gaz metan din puţuri în apele subterane. Acest lucru se datorează la trei factori, dintre care niciunul nu este rezolvat de membranele suplimentare:

1. Metanul este mobilizat în timpul procesului de foraj. Fiecare foraj  operează într-un spatiu ne-izolat şi orice se întâlneşte urmează să fie difuzat prin intermediul fluidului de foraj, prin secţiuni ne izolate. Cele mai multe din aceste gaze sunt capturate de unitatea de separare a gazelor, pe platforma de foraj, dar nu in totalitate (se estimeaza scapari de cca 8%).

2. Metanul este lansat pe partea exterioară a carcasei ultra-periferice

Stratul de ciment nu va adera la anumite tipuri de roci, inclusiv la sisturi. Micsorarea prin uscare (shrinking) a cimentului de-a lungul timpului, cauzează defectiuni la format care va permite gazelor să curgă în sus printre carcasa şi roci. Odată ce acest lucru începe să se întâmple, devine o cale pentru metan de a polua apele subterane. A se vedea figura 1, care ilustrează modul în care canalele de gaze patrund  între carcasa exterioară şi rocile înconjurătoare.

3. Toate sonde de gaze vor rugini/se corodeaza în cele din urmă şi vor avea scurgeri

Nu este o chestiune de “daca”, doar o chestiune de “când şi cât de mult”. Sondele ne- conectate vor avea scurgeri mai repede decat cele conectate.

Unele scurgeri pot fi reparate din interior. Dar multe puturi se vor scurge în afara carcasei, care sfidează reparatii.

4. Wall Street Journal a raportat ca 1 din 10 sonde noi de gaze testate în Pennsylvania  au scurgeri.

5.  De-a lungul timpului, toate acestea sunt de natură să elibereze metan în apele subterane. Dovada de astfel de scurgeri poate fi observată în capul carcasei de la capul Braden (cap de ecartament ), precum şi în solul din jurul sondei.

Presiunile susţinute de capul de închiderea a forajelor reprezinta o problemă cronică, după cum reiese din Figura 2, care indică faptul că din al 5-lea an, la  25% din puturile testate au fost scurgeri, si din al 8-lea an, la 40% din sondele de gaz testate.

6  Aceste statistici tind să confirme rata înaltă a migraţiei de metan constatata si de echipa de cercetare de la Duke din Pennsylvania. Iar concluzia acestora: sondele de gaz au scurgeri, si toate vor prezenta fenomenul de scurgere în cele din urmă. Scurgerile de gaze au fost cunoscut de industrie de zeci de ani. Cantitatea de scurgeri este irelevant din punct de vedere economic – în special în cazul în care canalele de gaze sunt in in exteriorul carcasei. Ea devine o problemă de mediu critica in SUA, deoarece acolo sunt forate mii de sonde de gaze în zonele rurale. Acestea sunt dependente de alimentari cu apa de la mică adâncime – care sunt în special predispuse  a fi contaminate cu scurgeri de gaze din apropierea forajelor.  Eşecurile sondelor de gaze, din New York sunt cele mai grave în Statele Unite. Aici s-au admis foraje la doar 100 de metri de case şi 150 de metri de o şcoală – reglementări care ar fi ilegale în orice alte de state sau localitati.

Figure 2 Chronic Leaking of Gas Wells

(https://www.facebook.com/notes/gaz-de-sist-antifracking-romania/cum-se-produc-scurgerile-de-gaz-si-fluide-toxice-din-foraje/460732400652620  )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
mai 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031