DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

foee_ttip-isds-fracking-060Comunicat de presă comun: FRIENDS OF THE EARTH EUROPE, CORPORATE EUROPE OBSERVATORY, SIERRA CLUB, TRANSNATIONAL INSTITUTE, POWERSHIFT, BLUE PLANET PROJECT, ATTAC FRANCE

Pentru comunicare imediată: Marți, 6 martie 2014

Raport nou: ”NO FRACKING WAY (Nu fracturării, sub orice formă)- Cum tratatul de schimb UE-SUA riscă să extindă fracturarea în Europa și SUA”

Amsterdam/Berlin/Brussels/Ottawa/Washington, 6 Martie 2014 – Un tratat de schimb între UE și SUA riscă să deschidă ușa din spate pentru extinderea fracturării în Europa și SUA, relevă un nou raport dat publicității astăzi [1]. Ca parte din tratatul ce este negociat în prezent, companiilor energetice li s-ar putea permite să cheme guvernele în fața unor instanțe de arbitraj private dacă încearcă să reglementeze sau să interzică fracturarea hidraulică și exploatarea periculoasă a combustibililor fosili neconvenționali. Susținătorii campaniei împotriva fracturării îndeamnă UE să nu includă astfel de drepturi în tratatele de schimb.

A patra rundă de negocieri asupra Tratatului Transatlantic și a Parteneriatului pentru Investiții (TTPI), dintre UE și SUA are loc săptămâna viitoare la Bruxelles (10-14 martie). Dacă este semnat, o clauză din tratat, cunoscută drept ”soluționarea disputelor dintre stat și investitori” (ISDS, în limba engleză), ar putea oferi drepturi speciale companiilor pentru a pretinde daune în fața unor instanțe de arbitraj private prietenoase față de investitor, dacă vor considera că investițiile lor (inclusiv profiturile viitoare) sunt afectate în mod negativ de schimbări de reglementări sau politici.

O astfel de clauză ar face mult mai dificil ca țările să interzică sau să impună reglementări privind fracturarea hidraulică pentru gaze de șist și alți combustibili fosili neconvenționali, de teama de a nu fi nevoite să plătească milioane drept compensație. Și asta indiferent de dovezile privind daunele de mediu cauzate de fracturare și de opoziția din partea locuitorilor din zonă sau a altor cetățeni. În sens mai larg, clauza ISDS ar dejuca foarte probabil eforturile guvernelor de a acționa împotriva încălzirii globale și de a reduce dependența de combustibilii fosili, afirmă raportul.Antoine Simon, activist al campaniei împotriva gazelor de șist din partea organizației Friends of the Earth Europe, a spus:

”A acorda companiilor mai multe drepturi, ca parte din tratatul de schimb UE-SUA, ar submina rezistența antifracturare tot mai mare din Europa. Companiile energetice nu trebuie să primească puterea de a contesta legi asupra cărora există un acord democratic, legi care care protejează mediul și sănătatea cetățenilor. Mai simplu spus, asta pune profitul mai presus de oameni, democrație și planetă.”

Multe state membre ale Europei evaluează în prezent riscurile de mediu și cele legate de sănătatea publică, ale gazelor de șist și ale altor resurse de gaze neconvenționale și petrol [2]. Rezistența largă a comunităților de pe ambele parți ale Atlanticului a dus la instituirea de moratorii, interdicții sau reglementări puternice de mediu privind fracturarea hidraulică în multe țări [3]. Având acoperirea unor tratate de schimb similare, drepturile speciale ale investitorului au fost deja folosite de către companii pentru a contesta reglementările ce protejează comunitățile și mediul [4]. Sub acoperirea Acordului de Liber Schimb Nord-American (NAFTA, în lb.engleză), dintre SUA, Canada și Mexic, firma americană Lone Pine Resources dă în judecată Canada pentru 250 milioane de dolari canadieni, după ce provincia Quebec a introdus un moratoriu privind fracturarea. Ilana Solomon, director al programului responsabil de schimburi al Sierra Club, cea mai mare organizație de mediu de tip ”grassroots” (cetățeni pentru cetățeni, n.tr), a spus:

”Schimbul ar trebui să ajute la întărirea economiilor, protejând în același timp familiile și comunitățile – nu ar trebui niciodată să le pună în pericol. Procesul sfidător al celor de la Lone Pine arată cum soluționarea disputelor stat-investitor amenință oamenii și mediul înconjurător, lăsând marile corporații să atace politicile de bun-simț. Avem nevoie de protecție față de astfel de practici periculoase precum fracturarea hidraulică, iar marile corporații de petrol ș gaze nu ar trebui să folosească schimbul drept atu pentru a obține ceea ce vor.”

În UE, controversa în creștere din jurul discuțiilor privind tratatul UE-SUA a forțat Comisia Europeană să întrerupă temporar negocierile asupra capitolului privind drepturile investitorului și să anunțe consultări publice asupra acestui subiect, care se așteaptă să înceapă în această lună. Dar Comisia a indicat deja că nu dorește să renunțe la controversatele drepturi corporatiste, ci mai degrabă să le reformeze. Tratatul propus dintre UE și Canada, care a fost aproape finalizat, prevede deasemenea includerea unor astfel de drepturi pentru companii [5]. Includerea lor în acordul UE-SUA ar da acestui mecanism o acoperire fără precedent, conform activiștilor care i se opun.

Pia Eberhardt, activist al campaniei din partea Corporate Europe Observatory, a spus:

”Atacurile asupra statului ale investitorilor, precum contestarea celor de la Lone Pine a unui moratoriu privind fracturarea din Canada, arată care este miza soluționării disputelor stat-investitor. Este vorba de o acaparare a puterii de către corporații – pentru a ține sub control democrația și politicile destinate să protejeze oamenii și planeta. Acest sistem nu poate fi îmblânzit – trebuie abandonat.”

Un spectru larg de organizații preocupate, din Europa și SUA, îndeamnă UE și SUA să nu includă discutabilul sistem ISDS în tratatele de schimb, inclusiv recent încheiatul tratat UE-Canada [6].

Pentru mai multe informații, vă rugăm, contactați:

Natacha Cingotti, corporate and transparency campaigner, Friends of the Earth Europe, (FRE/EN) Tel: +32 (0)2 893 1023, email: natacha.cingotti@foeeurope.org

Pia Eberhardt, corporate campaigner, Corporate Europe Observatory: (ENG/GERM) Tel: +49 (0)221 789 678 10, Mob: +49 (0)152 563 091 02, email: pia@corporateeurope.org

Dan Byrnes, Sierra Club (ENG)Tel: +1 202-495-3039, email: Daniel.byrnes@sierraclub.org

NOTE:

[1] ‘No fracking way – how the EU-US trade agreement risks expanding fracking’ (”NO FRACKING WAY (Nu fracturării, sub orice formă)- Cum tratatul de schimb UE-SUA riscă să extindă fracturarea în Europa și SUA”), a fost dat publicității astazi de Friends of the Earth Europe, Corporate Europe Observatory, Transnational Institute, Powershift, The Blue Planet Project și Sierra Club. Raportul complet (în lb.engleză), este disponibil aici (EN): http://www.foeeurope.org/no-fracking-way [2]

Ilustrații ale dovezilor în continuă creștere privind impactul dăunător al producției de gaz, inclusiv al fracturării hidraulice și a eliminării deșeurilor asupra comunităților și a mediului, pot fi găsite aici: Memorandum Regarding Developments Concerning The Risks of Shale Gas Development Since Fall 2012”, Nov 2013, http://docs.nrdc.org/energy/files/ene_13110101b.pdf .

[3] În februarie 2013, aproximativ 400 de organizații cetățenești (grassroot organizations), au publicat o scrisoare pentru a-și exprima opoziția față de extracția combustibililor fosili neconvenționali folosind tehnici dăunătoare precum fracturarea hidraulică (EN): http://www.foeeurope.org/shale_gas_framework_220114.   În prezent, Franța și Bulgaria au interdicții privind fracturarea; alte câteva țări, inclusiv Germania, Irlanda, Danemarca și Republica Cehă, au oprit temporar dezvoltările legate de fracturare prin moratorii; Austria și Lituania au înăsprit reglementările; și dezvoltarea fracturării în Spania și Olanda este suspendată datorită opoziției publice semnificative. Interdicții privind fracturarea există în state americane precum Vermon, New Jersey, New York, în orașele Colorado Texas, Ohio, Pennsylvania and North Carolina.

[4] http://corporateeurope.org/trade/2013/10/updated-transatlantic-corporate-bill-rights-investor-privileges-eu-us-trade-deal

[5] Acordul Economic Lărgit de Schimb UE-Canada (CETA), este în prezent finalizat și este așteptat să fie votat în Parlamentul European în 2015. Pentru mai multe informații despre riscurile CETA datorate drepturilor speciale  acordate investitorilor în ceea ce privește fracturarea hidraulică (EN):http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/ceta-fracking-briefingen.pdf

[6] Scrisoare împotriva ISDS și a TTIP (EN): http://www.foeeurope.org/sites/default/files/civilsociety_ttip_investment_letter_dec162013.pdf

Scrisoare împotriva ISDS și CETA (EN): http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/stop_the_corporate_giveaway_-_a_transatlantic_plea_for_sanity_in_the_eu-canada_ceta_negotiations_0.pdf