DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

California, peisaj industrial extractiv. (Reuters/ Lucy Nicholson)

California, peisaj industrial extractiv. (Reuters/ Lucy Nicholson)

Articol tradus din limba engleză de Maria Olteanu 

Se pare că pe zi ce trece, noi și noi pericole pentru mediu și sănătate sunt identificate în legătură cu fracturarea hidraulică. Fracturarea hidraulică continuă să se dovedească mai periculoasă decât și-au imaginat oamenii de știință, cu ultimele studii aducând la iveală efecte inimaginabile pentru locuitorii zonelor de fracturare hidraulică.

Doar pe baza observațiilor au început oamenii de știință să afle cu exactitate ce chimicale sunt injectate la mare presiune în subsol, deoarece dreptul industriei la secretul comercial bate dreptul oamenilor de a ști ce se află în mix-ul de fracturare.

Oamenii de știință au identificat opt chimicale otrăvitoare în apropierea puțurilor de fracturare din  Arkansas, Colorado, Pennsylvania, Ohio și Wyoming, toate depășind limitele recomandate de legea federală. Benzenul, un carcinogen cunoscut, precum și formaldehida sunt printre cele mai frecvent întâlnite. De asemenea, s-a găsit și hidrogen sulfurat, responsabil pentru multe efecte asupra sănătății, inclusiv cauzatoare de moarte.

Niveluri ridicate ale benzenului, formaldehidei și a hidrogenului sulfurat detectate în mostrele de aer de la site-urile de fracturare

Un studiu realizat de Dr. David Carpenter, directorul institutului pentru Sănătate și Mediu de la Universității de Stat Albany din statul New York a testat mostrele de aer luate de voluntarii antrenați special în acest sens, care locuiesc în zonele de fracturare.

Măsurătorile au fost luate în perioade de activitate industrială puternică, sau atunci când voluntarii au avut senzații de amețeală, greață și dureri de cap, conform U.S. News. Alte mostre au fost luate în perioade desemnate pentru monitorizarea fromaldehidei.

Doar puțin sub jumătate din mostre au depășit limitele recomandate, conform rezultatelor de laborator. Mostrele care au depășit limitele au făcut-o prin valori foarte ridicate, cu valori ale benzenului în atmosferă de 35 până la 770.000 ori mai mari decât concentrațiile normale, comparabile cu o cantiate de 33 de ori mai mare decât cel la care e expus un șofer atunci când își face plinul la pompă.

Nivelurile hidrogenului sulfurat au fost de 90 până la 60,000 ori mai mari decât standardele federale, iar nivelurile formaldehidei au atins valori de 30 până la 240 ori mai mari decât cele normale.

“Acesta reprezintă un risc major pentru sănătatea publică,” spune coordonatorul studiului. “Cancerul are o perioadă de latență lungă, de aceea nu vedem nivele ridicate ale cancerului în aceste comunități. Însă în 10, 15 ani de acum încolo, creșterea numărului de îmbolnăviri de cancer este aproape sigur că va avea loc. ”

Benzenul, unui din cele patru chimicale din motorină, produce complicații medicale la oameni, ceea ce a dus la faptul că Departamentul pentru Alimente și Medicamente solicită emiterea de permise de foraj pentru orice tip de foraj care implică motorină. Însă o scăpare numită „bucla Halliburton” elimină companiile de fracking de la restricțiile impuse de Legea Apelor Potabile și Legea Apelor Curate.

“Am fost uimit,” spune Carpenter. “Valori cu cinci cifre mai mari decât limitele federale la o singură sondă – asta este incredibil. Ai putea aprinde un chibrit și avea o explozie la acea concentrație.”

Se cunoaște faptul că benzenul cauzează leucemie și cancer în alte celule ale sângelui, precum și efecte pe termen scurt precum dureri de cap, tremurături, insomnie și vărsături, confirm www.cancer.org.

Hidrogenul sulfurat, care are un miros de ou stricat, este legat de atmă, dureri de cap, scăderea capacității de memorare și iritații ale ochilor. Formaldehida, și ea un carcinogen cunoscut, este legată de cancerul nazofaringian și leucemie, printre alte efecte medicale.

Locuitorii de lângă sondele de fracking se plâng de apariția subită a astmei, dificultăți cognitive și polipi 

Deb Thomas, o femeie din Wyoming care a ajutat la colectarea mostrelor de aer pe când locuia vizavi de un sit de fracturare, s-a plâns de apariția subită a simptomelor astmatice. “Am avut un episod astmatic – nu am avut niciodată astm, nu am o istorie astmatică. Am ajuns la spital, unde mi-au administrat tratamente respiratorii. Am avut și iritații foarte puternice.”

Thomas a acuzat simptome similare pe când lua mostre de aer de la mai multe situri de foraj neconvențional din SUA care afectează familiile cu un nivel redus al veniturilor (se pare că fracturarea hidraulică afectează mai ales familiile cu venituri reduse).

“Vedem foarte multe probleme cognitive. Oamenii se îmbolnăvesc de astm, probleme respiratorii sau polipi nazali sau au probleme cu ochii, sau aud țiuituri în ureche – lucruri care se instalează subtil, dar la un moment-dat începi să le simți.”

Surse:

http://www.usnews.com

http://www.usnews.com

http://www.dispatch.com

https://www.osha.gov

http://www.cancer.org

http://www.cancer.gov

http://science.naturalnews.com

Un răspuns la Cantități uriașe de substanțe carcinogene sunt înregistrate în aerul din apropierea siturilor de fracturare

  • Ghimus Iulian spune:

    Acviferele din California au fost contaminate cu miliarde de litri de apă reziduală de la fracturarea hidraulică. Cine are interesul sa distruga rezervele de apa potabila din Romania? „Asasinii economici” cumva? Sub ce formulare mascata, si ce imperativ poate sa justifice fracturarea de mare volum in tara noastra, atat timp cat rezervele nationale de combustibili fosili cunoscute, sunt suficiente pentru peste o suta de ani? Ce persoana sau institutie publica din Romania isi poate permite sa hotarasca privarea accesului populatiei, din anumite regiuni ale tarii, la sursele naturale de apa? Solicit, in numele Miscarii de Rezistenta Pungesti si Barlad, Ministerului Mediului sa elaboreze un proiect de lege care sa protejeze resursele naturale de apa (conform unei clasificari prealabile) in care sa se afirme principiul ca nici o activitate industriala nu justifica polarea sau perspectiva acestui pericol, asupra mediului ambiant, in speta a apei, aerului si solului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
aprilie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30