DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

frackingprotest21.02.2014

In California a fost inainta o lege care va impune moratoriu pentru fracturarea hidraulică și alte practici controversate de extracție a hidrocarburilor, până când se va face o analiza completă a impactului său asupra mediului de către autorităile competente. Să nu uitam ca în Los Angeles, care este situat pe falia San Andreas, una din cele mai periculoase din lume, se fracturează deja! Fix in mijlocul orasului, fix pe falie, fix la o aruncatura de baț de cartiere celebre ale bogaților, cum ar fi bel Air, Santa Monica.

Legiuitorii din California au dezvaluit un proiect de lege care ar ține pe loc fracturarea hidraulică, redeschizând o dezbatere legislativă care a fost pierduta anul trecut de oponenții fracturării hidraulice.

Proiectul de lege, introdus joi de senatorii  Holly Mitchell din Los Angeles și Mark Leno din San Francisco, până când se va finaliza studiul multicriterial, al mai multor agenții, asupra impactului economic, de mediu și asupra sănătății publice.

Proiectul ar putea opri și folosirea acizilor care dizolvă roca pentru a crește viteza de curgere a hidrocarburilor până la finalizarea acestor studii.

Ar extinde și aria de acoperire a unui studiu invocat ca parte a unei propuneri legiferate între timp, care solicită companiilor să dea publicității mai multe date despre activitatea lor.

Studiul extins propus ar include riscurile asupra sănătății asupra rezidenților cu venituri reduse  din zona campului petrolier Inglewood din interiorul orașului Los Angeles, primul câmp de foraj urban în care se folosește acidul și fracturarea hidraulică!

Propunerea legislativă de anul trecut nu a încercat să impună un moratoriu pe fracturarea hidraulică în timp ce se realiza un studiu, ceea ce a înfuriat la cume pe mulți oponenți din California, care văd fracturarea hidraulică ca pe o amenințare pentru rezerva de apă și ca pe o sursă extrem de puternică de emisie de gaze cu efect de seră.

Proiectul legislativ va avea un drum anevoios de străbătut, dupa ce un proiect similar a fost respins cu o largă majoritate.

Guvernatorul statului California, care are puterea de a opri fracturarea printr-un ordin guvernamental, a spus că nu sprijină acest moratoriu. Nu e nimi de mirare, lobby-ul industriei este peste tot la fel de puternic. Guvernatorul susține aceeași placă a independenței energetice, deși  o mare parte a producției de hidrocarburi va fi exportată in Asia, unde prețurile sunt extrem de atrăgătoare pentru exportatori (de 4 ori mai mari decât in SUA).

Inițiatorii legii și ecologiștii speră că argumentul secetelor severe din California, deja confruntată cu probleme majore de aprovizionare cu apa (California este prin excelență un deșert antropizat datorită folosirii apei extrase din subteran, resursă puternic afectată atât calitativ, cât și cantitativ, de fracturarea hidraulică).

„Un moratoriu legat de fracturarea hidraulică este extrem de important cu atât mai mult cu cât California se confruntă cu probleme acute de secetă, rezervele de apă scăzând la un minim record, conform senatorului Leno.

„În acest moment, permitem fracturarea hidraulică să se extindă, deși consecințele potențiale asupra asigurării apei, inclusiv accesibilitatea și prețul ei, și a posibilității contaminării apeo, inclusiv generarea a miliarde de mx de apă reziduală poluată.” Această apă reziduală este, de regulă, reinjectată in sol, costurile decontaminării sale fiind imense.

Sursa: http://www.reuters.com/article/2014/02/21/us-california-fracking-moratorium-idUSBREA1K23620140221

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
aprilie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30