DEZVOLTARE FĂRĂ FRACTURARE
Portalul anti-fracturare din România
Articole recente
Arhivă tematică
Sondaj

Sunteţi de acord ca în România să se interzică prin lege fracturarea hidraulică?

Loading ... Loading ...
grupul fb
YouTube-Vlog-Romania300x120

APM Sibiu: SC Prospecţiuni SA nu face lucrări pentru identificarea gazelor de şist

5.09.2013

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sibiu precizează că firma SC Prospecţiuni SA nu face lucrări pentru identificarea gazelor de şist în judeţul Sibiu, ci „prospecţiuni seismice pentru hidrocarburi”. Precizarea vine în urma protestului lansat de mai multe organizaţii şi fundaţii din Transilvania care cer stoparea săpăturilor în mai multe sate din judeţele Sibiu , Braşov şi Mureş, unde s-ar căuta gaze de şist.
Mai multe ONG-uri, fundaţii şi firme din Transilvania s-au unit la începutul lunii şi militează împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în Podişul Hârtibaciului şi în Zona Târnavelor. Reuniţi sub denumirea de „Iniţiativa civică rurală”, opozanţii proiectelor de exploatare a gazelor de şist au  un manifest în care cer oprirea exploatărilor şi respectarea dreptului la proprietate.

În manifestul lansat, protestatarii anunţă că au făcut şi demersuri în instanţă împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu pentru că a avizat proiectul firmei SC PROSPECŢIUNI SA ,ai cărei angajaţi lucrează în zonele menţionate. La solicitarea citynews.ro, conducerea APM Sibiu a precizat care este specificul lucrărilor demarate de firma în cauză şi în ce condiţii s-au acordat avizele de mediu.

„SC PROSPECŢIUNI SA a obţinut din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, Decizia etapei de încadrare nr. 56 din 05.04.2013 pentru proiectul “Lucrări de achiziţie date seismice – prospecţiuni seismice în perimetrul RG 03 Transilvania Sud”, teritoriul administrativ al jud. Sibiu”, specifică APM Sibiu.

Proiectul în cauză „intră sub incidenţa O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare”, iar APM Sibiu susţine că ” a emis decizia etapei de încadrare numai după ce s-au obţinut avizele favorabile din partea custozilor siturilor Natura 2000: nr. 22/12.03.2013 din partea Administraţiei Târnava Mare – Hârtibaciu, Societatea “Progresul Silvic” Sibiu, cu referire la RO SPA 0099 Podişul Hârtibaciului, nr. 23/12.03.2013 din partea Administratiei Tarnava Mare – Hârtibaciu, Societatea “Progresul Silvic” Sibiu, cu referire la RO SCI 0227 Sighişoara – Târnava Mare, nr. 147 N/22.03.2013 din partea Administraţiei Microregiunea Valea Nirajului, Asociaţia Microregională Târnava Mică – Bălăuşeri, Sovata, Asociaţia Grupul Milvus, cu referire la RO SCI 0186 Pădurile de stejar pufos de pe Târnava Mare”.

În astfel de condiţii, mai precizează reprezentanţii APM Sibiu, s-a „emis aviz pozitiv pentru executarea de prospecţiuni seismice 3D pentru hidrocarburi în perimetrele avizate” şi, precizează aceeaşi sursă oficială, „lucrările de achiziţie din blocul RG03 pentru care s-a emis actul de reglementare din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, nu au ca scop identificarea gazelor de şist”.

Sursa: CityNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonați-vă la Newsletterul Antifracturare
Evenimente
Arhivă articole
iunie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930